Сторінки

понеділок, 26 серпня 2024 р.

Територія особистості

Луї де Фюнес. За лаштунками усмішки

 Він народився дев`яносто років тому і був приречений дарувати усмішку. А ще був схожий на справжнісінький фонтан енергії.
Які ж особисті енергії насправді вірували за лаштунками його сцени та кадру, мало відомо. Ну, наприклад, хто врятував йому життя під час Другої світової або чим він назавжди здивував Жана Ануя; яке кіно полюбляв насправді та що його пов'язує з Романом Поланскі? Цікаво й чому на його грядці в заміському маєтку Шато-де-Клермон цибуля-порей висаджувалась обов'язково поруч із вишуканою квіткою і для чого перед сном неодмінно навпроти були присутні три годинники. І що в його особі втратила історія музики в обмін на отримане світовим кінематографом і театром?.. Питань безліч. Спробуємо з'ясувати та прокреслити.
Він народився в один рік зі своєю єдиною коханою жінкою Жанною Августиною де Бартелемі де Мопассан, яка була поруч сорок років. Дотик якої рятував його хворе серце, а відданість і щире кохання давали віру та надію, здавалося б, у ситуаціях патових. Так, її прізвище мало стосунок до автора «Любого друга», але, головне, – було пов`язане з одним із найвеличніших коміків світу.
Луї де Фюнес (фр. Louis de Funеs). Французький кіноактор, кінорежисер і сценарист іспанського походження. Батьки якого родом із Севільї, але опинились у Франції. Чому саме? Amour.J «Карлос утік з Іспанії, викравши… Леонор Сото де Галарца, яка, крім іспанського, мала й португальське коріння і в яку закохався в Мадриді. З першої зустрічі дівчина не залишилася байдужою до шарму цього красивого андалузького адвоката, але батьки не схвалили її вибору, мріючи для неї про іншу партію». Молоді оселилися в Курбевуа, поблизу Парижа. У 1906 році з'явилася на світ донька Луї-Марі (на прізвисько Міна), у 1910-му – Шарль і через чотири роки – Луї.
На адвокатську практику у французькій столиці батько права не мав, тому вирішив зайнятися виготовленням штучних смарагдів. Бажання цікаве та дивне, бо нюанс полягав  у тому, що він страждав на дальтонізм і вирізняв лише два кольори чорний і білий. Шестирічний Луї стає його очима та пояснює, який насправді виріб той тримає в руках. Можливо, звідти в нього  почуття іронії та гумору на межі, бо ситуації траплялися комічні, а йшлося про рідну людину, яку образити він не міг. Саме це відчуття делікатності ніколи не дозволить йому у ролях робити фальшовані плюси.
У дитинстві Луї ласкаво звали «Фюфю», хлопчина добре знав французьку, іспанську й англійську. Захоплень було чимало: малювання,  гра на фортепіано, пародії на знайомих і незнайомих. Творчу кар'єру розпочне невдовзі саме як піаніст, до речі, так само віртуоз, як у подальшому актор.
Коли матінка вирушила на пошуки блудного батька, Луї на деякий час опинився в притулку для немовлят. Улюбленим його заняттям є велосипедні подорожі, заколисування немовлят і годування їх сосисками. Батько повертається додому тяжко хворий на сухоти і дарує синові виготовлену власноруч, набиту соломою фігурку: «Це найменша пташка у світі. До того ж, «колібрі» на арго означає «смарагд»!». Луї все життя не розлучатиметься з найціннішою для себе коштовністю у світі, тримаючи батькового птаха щастя у долонях і серці.
У день, коли померла матуся, Луї де Фюнес грав у виставі Саші Гітрі «Давайте помріємо». Зірвати виступу не міг, і Жанна казала, що чоловік ніколи не грав краще ніж того вечора.
Усе життя він вважатиме, що саме матінка навчила його комедійній майстерності, бо ситуацій, із яких вона виходила з неймовірною винахідливістю та почуттям гумору, було чимало. Луї порівнював її з найвеличнішим французьким коміком Жюлем Мюрером. Також багато матеріалу та пластики для театральних і кінообразів візьме він від тіточок дружини.
Кавалер ордену Почесного легіону та володар премії «Сезар» за видатні заслуги у кінематографі, людина, яка не любила дочитувати книжки, щоб не здаватися занадто освіченою – Луї де Фюнес у «Території особистості».

Олена Ємельянова

 

«Актори-інтелектуали називають це «влізти у шкуру складного персонажа». Їм допомагає акторська техніка. Треба розбити фразу, вимовляти її, повільно артикулюючи, повторювати кілька разів на день. Потрохи вона увійде до тебе і стане твоєю. Але, якщо вона ніяк не дається тобі, ти зможеш обіграти цей стан. Скажи собі, що вона не має для тебе значення. Коли ти розповідаєш анекдот, адже ти зображуєш людей, ти наслідуєш їх. От і зроби так, ніби вона вимовлена кимось іншим».
 
«В американських фільмах кожен план чудово побудований. Масовка складається із професійних акторів, спеціально відібраних для епізоду. Кожна хвилина зйомки є справжнім видовищем. Коли я дивлюся шоу Денні Кея, я усвідомлюю, скільки праці було витрачено на написання сценарію. І це лише телевізійний спектакль!».
 
«У роль входиш лише на сцені театру, граючи щовечора, за підтримки глядачів. Вони керують мною, спрямовуючи мої реакції у бік звичайного божевілля».
 
«Гарпагон у Мольєра аж ніяк не кумедний персонаж, навіть зловісний. Мене ж цікавить, до чого здатна довести людину жадібність. Я хочу показати його безумство – безумство, яке охоплює всіх нас у хвилини паніки. Коли ми не маємо влади над ситуацією, мозок не витримує цього. Ми здатні стрибати вище за голову або качатися по землі. А це якраз і смішно!»
 
«Для актора дуже важливо вміти слухати. Всі великі мають цей дар. Зверніть увагу, наприклад, на Мішеля Бука: у цьому вся суть його гри. Запам'ятай це золоте правило акторської майстерності».
 
«Знаєте, діти мої, цей інфаркт мені надісланий Небом, мені дуже пощастило!»
 
«…коли оголошується «відкриття сезону полювання», слід було б це назвати «відкриттям неподобства».
 
«Не важливо, чи є у тебе стиль, репутація чи гроші. Якщо в тебе немає доброго серця, то нічого не варте».
 

Далі буде.

 

Фото https://www.pinterest.com/pin/509821620298288419/
https://www.acmodasi.pro/amdb/person/11187-louis-de-funes/photos
 
Джерела:
Комики мирового экрана [Текст] / сост. В. С. Головской. - М. : Искусство, 1966. - 288 с. : ил.
Минченок Д.  Люби, Луи! / Д. Минченок // Огонек.– 2003.– № 10.– С. 50–52.
Lois de Funes // Fran Cite.– 2009.– № 4 (42).– P. 10–11.
***
https://mari.kiev.ua/sites/default/files/inline-images/pdfs/SUCH_PROBL_HUD_OSVITY_7.pdf
https://www.imdb.com/name/nm0000086/bio/
https://en.unifrance.org/directories/person/118743/louis-de-funes
https://frenchmoments.eu/top-10-funniest-movies-starring-louis-de-funes/
https://disgustingmen.com/lichnosti/louis-de-funes
https://www.rottentomatoes.com/celebrity/louis_de_funes
https://readli.net/chitat-online/?b=197252&pg=1



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут




 

Немає коментарів:

Дописати коментар