Сторінки

четвер, 1 серпня 2024 р.

Що читають бібліотекарі

Ліфтарі – хранителі всіх таємниць будинку
 
Леві, Марк. Така, як ти [Текст] : роман / М. Леві ; пер. з фр. К. Пітик. – Харків : КСД, 2023. – 224 с.
 

«Я не письменник, а оповідач казок
та історій» – каже про себе Леві.
 

Класичного Марка Леві я обожнюю за цікавий виклад, сюжет, неідеальних героїв, також за силу почуттів, які здатні робити чудеса. Звісно, це книга про кохання між жінкою на візку Хлоєю, яка живе у Нью-Йорку на П’ятій авеню у будинку №12, і мільйонером-індусом Санджаєм, який через обставини долі підміняє ліфтера у цьому ж будинку. Між ними вісім поверхів, одна маленька таємниця й бурхливе, сповнене несподіванок життя упереміш зі стражданням і надією… Трохи банальна і не зовсім правдива історія.
Та прикрасила книгу цікава розповідь про ліфтера з 39-річним стажем Діпака. І головний персонаж роману, як не дивно, – ліфт, навколо якого все крутиться. Діпак обслуговує старовинний механічний ліфт, який об’єднує всіх кардинально різних мешканців будинку. У місті залишилося всього 53 кабіни незвичних ліфтів, керованих важелем.  Ліфт наче живий, Діпак дбав про нього, як про дитину. І, справді, він із сумом розповідав про безліч професій, які відійшли в небуття. Ліхтарники, ліфтери, телефоністки. Що робили ці люди, коли усвідомили що більше не потрібні? І ось про таких людей, професії яких зникають, мені подобається читати.
«Діпак – представник професії, що вмирає… значно більше ніж професія. Це духовний сан… Сучасний ліфт обійшовся б мешканцям значно дешевше. Але як виміряти цінність вітання та уважного ставлення? Як оцінити терплячість того, хто делікатно залагоджує конфлікти між сусідами, важливість того, хто зігріє ваші ранки добрим словом, підкаже, котра година, не забуде про ваш День народження, догляне за квартирою, доки ви мандруєте, і втішить своєю присутністю, коли ви повертаєтесь у самотній дім на порозі ночі?»
Діпак нагадав мені Гілена героя з книги Жана-Поля Дідьєлорана «Читець у ранковому експресі»
https://libr-universalka.blogspot.com/search?q=%D0%B4%D1%96%D0%B4%D1%8C%D1%94%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD
Різниця в тому, що один полюбляє свою роботу, а другий ні (Гілен працює на заводі утилізації книжок). Кожен із них віднаходить в своїй роботі щось особливе, що приносить їм задоволення. У вас є можливість прочитати ці книги і дізнатися про незвичні історії з життя.
У підсумку маємо роман з хепі-енд. У ньому порушено такі значущі соціальні теми як расизм, інвалідність, родинні зв'язки, стосунки людей. Книга, взагалі то, про кохання, про звичайне буденне життя, допомогу близьким людям, улюблену професію та поринання в неї з головою.
Якщо ви любите легкі, добрі романи, то ця книга для вас!

 

Світлана Сухіна, завідувачка сектору відділу абонемента





Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар