Сторінки

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Прозріння війни

Голоси справедливості 
та любові

 

Війна об`єднує болем, втратами, розпачем, гнівом, любов`ю, вірою. Віршами, прозою, малюнками. Об`єднує співпричетністю кожного до колективної пам`яті, яку нащадки вивчатимуть серцем і розумом.
Саме про це антологія військових письменників «#Голоси», в якій зібрані прозові та поетичні тексти тридцяти учасників Всеукраїнського форуму військових письменників.
Професійний художник, який входить у ТОП 100 фотографів і має одинадцять ротацій Віталій Запека; викладачка, бізнесменка Ольга Донеччанка, професійний бармен Рустам Гівазович Дмитрук; відомий поет, громадський діяч, доцент, ведучийпровідний засновник бренду одягу «Г`wear» і літературно-просвітницького проєкту «Дух нації» Юрій Дідик (Руф); художник, учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності, волонтер, боєць добровольчого батальйону ОУН Андрій Гуменюк (Кельт); військовий ЗСУ з позивним «Кіт-Характерник», вчитель географії та продавець-консультант Юрій Костишин; Олександр Терещенко .
Тридцять авторських історій про сучасну  війну, про те, що робить справжніми, докорінно підтверджує українську генетику незламності.
Вони такі різні ці автори, поєднані війною. І ти читаєш і немов спотикаєшся серцем об їхні спогади, образи, враження. Складаєш з цих мозаік власну картину. Робиш для себе маякові ознаки, відокремлюєш головне від другорядного і розумієш справжню ціну кожного слова та дії.

 
Привіт кохана,
Скучив, обійми малого
Новини? Та не знаю, що тобі сказать
У нас все добре,
Так, війна війною
Лиш після ночі трохи хочу спать
Два дні тут були рок-н-рол і танці
Ворожий танчик розбирав бліндаж
У побратима мабуть мінус пальці
А командира вчора бронік спас…
Андрій Мочурад

«Історія самого людства – це і є історія війн, протистоянь і конфліктів. Історію пишуть переможці, тільки їм надається право визначати добро і зло, призначати героїв та ганьбити переможених…».
Микола Ніколаєв
 
«За кожним цілий, власний і важливий світ, і у кожного свій шлях та свій кінець в цьому світі. Аби ж не схибити…».
Володимир Регеша («Санта»)
 
 
«…Дорога Іваночко, татусько не зміг вчасно привітати тебе з вісімнадцятиліттям і з іменинами. Пам`ятаєш «Алісу у задзеркаллі» ? Татусько теж ходив у задзеркалля в зачарований ліс. В зачарованому лісі на татуська і його побратимів чекали різні неприємні несподіванки, яких ми уникали, бо самі теж були неприємною несподіванкою. Ми лісові пластуни, пам`ятаєш: «Гей гу, гей га – чорти ми лісові…»
Андрій Гуменюк («Кельт»)
 
У передмові Дари Корній читаємо: «Говорити. Різними голосами. Різкими голосами, оголеними нервами, напнутими струнами серця. Говорити голосами правди. Голосами справедливості та любові… Світ має зрозуміти, що нема нічого гіршого за непокаране зло… Говорити. Не мовчати. Говорити».

І ми говоримо з ними разом, коли читаємо та не мовчимо у подальшому часі життя.
 
Форум, завдяки якому з`явилось це видання започатковано директоркою Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука Тетяною Пилипець в 2019 році. Видання підготовлено за сприяння «Українського інституту книги».

Олена Ємельянова
 
Джерело:
#Голоси: антологія військових письменників / упоряд. Т. Пилипець. – Київ: Степурін Ігор Миколайович, 2023.– 260 с.– [Голоси].
 



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар