Сторінки

четвер, 15 серпня 2024 р.

Що читають бібліотекарі

Ткаченко, Світлана. Ніч була [Текст] : роман / С. Ткаченко. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2022. - 222 с.

 

Цей соціально-психологічний роман я воліла б перечитала ще років через п’ять-сім, щоб згадалося оте відчуття 24 лютого 2022 року…
Це роман виживання, роман еміграції, роман про мирних людей, про те, що  переживає всередині людина на тлі війни в Україні. Разом із головною героїнею ми проходимо дорогу виживання: внутрішніх втрат, отого стрижня, опори в собі заради своєї дитини, сім’ї, віднайдення сили та повернення надії.
Про назву твору авторка говорить: «..ніч як образ сумних і темних часів для нас як нації, країни використовується як метафора тієї ночі, що почалася 24 лютого, і все ще триває».
Сюжет розпочинається з ранку 24 лютого, коли лунають вибухи, один із героїв потрапляє у бій на околиці Києва, далі шлях на захід України, а потім і за кордон. Який вибір зроблять герої? Що таке відчуття дому? Які вони, емігрантські будні?
Авторка в інтерв’ю говорить: «Люди запам'ятовують хороше, а пам'ять влаштована так, що погане вона відкидає, відсуває на задвірки, ми не хочемо згадувати сумне. Це наш механізм виживання».
Мене вразили слова чоловіка героїні Андрія, який вчасно сказав такі необхідні, заспокійливі слова: «Да забий на роботу, нічого взагалі не роби, роби тільки те, що в тебе найкраще виходить: створюй для сина дім, щоб ви не почувалися самотньо»…
У цьому, можливо, теж сила жінки. Досить відверта розмова героїні з сином Костиком, чоловіком, детальний опис всіх сторін життя в Нідерландах, побут, фінансова система, освіта, кухня, стосунки тощо. Відчувається, що під час війни людина відкривається, як ніколи. Вразила сила цієї жінки.
Водночас роман про волонтерство, і про українство, і про ставлення до статусу біженства, і про мовне питання, є тут любовна історія перевтілення стосунків у щось нове. Одна з книг про війну і виживання, яка варта вашої уваги! Читайте!
 
***
«Уявити, що я живу десь не там, де народилася, – це як уявити, що мене називають чужим ім’ям, як уявити себе поруч із чужим чоловіком, як уявити себе в чужому домі й у чужих лахах, не йняти своєї мови й не відчувати гостроти думок… я ніколи не хотіла лишитися десь назавжди. Тут усе дихає чужою любов’ю і чужими смаками».
«За что я вас, хохлов ненавижу – за то, что у вас все есть!» подорожній москаль із купе українського потяга, чверть століття тому (С. Ткаченко)».
«Війна – це час чорного і білого, час, коли кожен у світі відкриває своє нутро, силу і слабкості».

 

Світлана Сухіна, завідувачка сектору відділу абонемента




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар