Сторінки

четвер, 22 серпня 2024 р.

Винахідники, віват!

«Дощолов» – екологічний виклик сучасності
(заверше
ння)

Серед трагічної війни в Україні 16-річна Марія Грушецька стала взірцем стійкості та винахідливості. Юна винахідниця згуртувала своїх однокласників, щоб знайти надійне рішення – водозбірник «Дощолов». Конструкція мала збирати дощову воду просто з неба, а потім використовувати у побуті та сільському господарстві. Команда вчилася вирішувати складні інженерні завдання і співпрацювати гуртом. Своєю роботою довела, що «Дощолов» може допомагати у збереженні водних ресурсів і розвитку екологічних технологій. Як поділилися винахідники, пристрій простий у виготовленні, зібраний з доступних матеріалів, при цьому функціональний. Той, що розробили учні, нагадує собою перевернуту парасолю – вони назвали її RainSaucer – «дощове блюдечко». В основі конструкції розміщуються бочки будь-якого розміру, куди стікає вода з основи – «парасольки». Планується, що вона буде знімною, аби тент можна було чистити від бруду та залишків пилу. Зверху конструкція прикрита сіткою, яка затримує сміття, що може потрапити у воду. Прототип пристрою вже створено, а проведені випробування свідчать про його неабиякі перспективи.
«Дощолов» став своєрідним символом незламності та віри в перемогу рідної України! Бути корисними та дієвими – таке завдання ставила перед собою команда юних винахідників. Впровадити намічене розробникам допомагали вчителька і наставниця Оксана Матюшенко, директорка ліцею Лариса Мякотіна, експертка з команди стартапу OptySun Поліна Кравцова, Богдан Вельган з організації «Інша Освіта», батьки та небайдужі люди.  
Для учасників освітньої програми, старшокласників «План дій», це був не перший проєкт, але дощолов вимагав нових знань і зовсім іншого підходу. Перш ніж узятися до реалізації задуманого, детально вивчили побудову та принцип роботи «дощоловів». Дійшли висновку, що оптимальний варіант – створити конструкцію, що збиратиме воду одразу з неба.  Всі креслення пристрою й інструкцію з використання розмістили у вільному доступі на сторінці ліцею. Зібрати прототип їм допомогли у Хаклабі Києва. У столиці покровчани вперше протестували свій пристрій під кураторством Ольги Іванченко.
Перша конструкція вже встановлена та працює на території Покровського ліцею № 2. «Воду, яку ми збираємо за допомогою пристрою, ми вже використовуємо для технічних потреб. Наприклад, прати нею можна, а от пити – поки що ні. Тому вважаємо, що нашу роботу не закінчено», – кажуть розробники. Наступним їхнім кроком буде удосконалення приладу додаванням спеціального фільтра, аби вода, яка потрапляє в збірники, була вже готовою для використання в побуті, у тому числі й для споживання.
«Зараз ми плануємо активно просувати свій проєкт у нашій громаді, – розповідає учасниця проєкту Ліана Кухаренко. – Перевага конструкції в тому, що її можна встановлювати будь-де, збирати дощову воду й роздавати її мешканцям. Нам дуже допомагає місцева адміністрація, яка вже запропонувала кілька локацій для встановлення «дощолова». Гроші збираємо за допомогою меценатів і небайдужих громадян. Усіх нас підтримують батьки, бо бачать, яку корисну справу ми робимо».
Нещодавно команда створила профайл проєкту на платформі «Спільнокошт». Тепер усі охочі можуть фінансово підтримати школярів, аби «дощоловів» уже з можливістю отримувати питну воду ставало більше.
Нині юні винахідники готуються до запуску масштабної рекламної кампанії в соцмережах.
Ліцеїсти щиро вірять, що «дощолови» стануть незамінними, будуть затребуваними, бо навчать використовувати природні ресурси й цінувати їх.
За такою молоддю наше майбутнє!

 

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар