Сторінки

середа, 21 серпня 2024 р.

Винахідники, віват!

«Дощолов» – екологічний виклик сучасності

 

Екологічний проєкт «Дощолов», над яким працювала команда ліцею № 2 з Покрова на Дніпропетровщині, отримав першу премію престижного міжнародного конкурсу Іnternational young eco-hero award від Аction for nature. На міжнародному рівні «Дощолов» представляла випускниця закладу Марія Грушецька. З-поміж 258-ми заявок із 33-х країн вона взяла участь у півфіналі конкурсу, вийшла до фіналу і отримала перемогу.
Action For Nature Inc. – міжнародна некомерційна організація, розташована в Сан-Франциско в штаті Каліфорнія, США, яка заохочує молодь до особистих дій, спрямованих на покращення навколишнього середовища і виховання любові та поваги до природи. Щороку вона підводить підсумки великої роботи, визначаючи лідерів. Приємно, що вже вдруге перемогу отримує Україна, цього разу – м. Покров!
Організатори конкурсу наголосили на надзвичайності цього важливого досягнення, адже серед війни Марія та вся команда ліцею №2, всі, хто допомагав дітям, змогли відповісти екологічним викликам, знайшли можливості для інновацій, аби зробити світ стійкішим!
Знищення російськими військами у червні 2023 року Каховської ГЕС змусило не лише дорослих, а й школярів шукати виходу з критичної ситуації. Підрив спричинив екологічну катастрофу через зниження рівня води у водосховищі. Окрім цього, руйнація ГЕС вплинула на доступ до базових, життєво необхідних потреб населення, насамперед, – до чистої питної води. В цілому через руйнування гідроелектростанції без питної води залишилися приблизно 700 тисяч людей – як на окупованих, так і на підконтрольних Україні територіях. Утім, проблеми з водою в регіоні почалися ще до підриву. Восени 2022 року під час обстрілів окупанти пошкодили запірні шандори електростанції, через що рівень води впав на понад пів метра. Потім окупанти вдалися до нової тактики – скидання води. Але після підриву ситуація стала критичною.
«Деякий час у нас не лише питної, а й навіть технічної не було. Ми не мали чим помити руки або випрати білизну, – розповідає Єлизавета Засядьвовк, одна із розробниць проєкту. – Звичайно, у місто завозили цистерни з питною водою, щоби хоч якось підтримати мешканців і забезпечити їхні елементарні потреби. Але це ж ціле місто, і воно таке не одне, тому проблему треба було вирішувати глобально. Так і народилася ідея нашого проєкту. Уявіть, щохвилини у вигляді дощу на Землю проливається майже мільярд тон води! Ця інформація не давала нам спокою. Не знаємо, чи це так збіглося абощо, але якраз майже одразу після підриву дамби в нашому регіоні почалися зливи», – каже Ліза. Тоді багато мешканців Покрова використали це на свою користь та почали збирати дощову воду в будь-які місткості. Ось тоді в команди проєкту й народився концепт пристрою і ціль – збирати одночасно більше води.
Оксана Матюшенко, вчителька та ідейна натхненниця проєкту каже: «Складна життєва ситуація стала для дітей хорошою практикою. Вони виявили: підставити одну велику бочку під дах простіше й ефективніше, ніж заставляти двір або балкон купою банок, відер тощо. На практиці вони з’ясували, що збільшити кількість рідини можна за допомогою прямого збору». 

Далі буде. 


Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут




 

Немає коментарів:

Дописати коментар