Сторінки

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

Пунктир

Лариса Денисенко: «Я все своє життя дуже поважаю людей,
котрим доводиться долати труднощі»

(продовження)

 

«Модель в одного з найтоповіших модельєрів світу, радник одного з найвідоміших політиків, п`ять романів за перших три роки літературної праці, правник, письменниця, публіцист, казкар, телеведуча на каналі «1+1», драматург…». Коли це все перелічуєш, здається на декілька життів.
Іноді бувало, що Лариса Володимирівна встигала ледве перевдягнутися в телестудії та миттю вибігти, щоб встигнути на судове засідання, а ввечері ще писала казку або есей. Вчитися не припиняє: вимова, технічні моменти, психологія гостей, помічати або не помічати камеру – все це дуже важливо, всім цим мала володіти і оволоділа чудово. Перфекціоніст. Так, а ще називає себе пошуковим маніяком, бо дуже любить шукати цікаву інформацію.
Їй легко працювати з людьми, вона любить слухати, відчувати, помічати моменти, коли співрозмовник бажає розкритися, спостерігати, як людина змінюється на очах. Вона вважає ці процеси справжнісіньким дивом, що дарує надзвичайно позитивні емоції.
Для неї не існує поняття «вільний час», бо це ж неможливо бути вільною від життя.  До того ж час відданий роботі вона не може назвати невільним, особливо, коли працюється цікаво. Ніколи не примушує себе щось робити, бо коли примус – роботу потрібно кидати або змінювати.
Вона любить писати, досліджувати будь що, «заводити файл на нову справу, спілкуватися з друзями, …плавати, дивитися на воду, навіть з під крану», співати пісні і багато чого іншого…
Серед позачасових літературних вражень Чарльз Буковскі «Найвродливіша жінка в місті»; Карсон МакКаллерс «Відображення в золотому оці»; Майкл Канінгем «Будинок на краю світу»; Ірен Роздобудько «12, або Виховання жінки в умовах, непридатних для життя»; Світлана Поваляєва «Орігамі», Леонід Кононович «Тема для медитації».
Всеохоплююча Лариса Денисенко в продовженні «Пунктиру». 

«Світ стає вужчим, тому що ми відкрили себе світу та світ – собі. Я пам'ятаю своє перше враження від Лондона – як він перетворюється з чорно-білого малюнка у підручнику Бонк, у такий самий чорно-білий, але напрочуд живий, мій Лондон! Це – казкові відчуття. А після того, як я танцювала з Вацлавом Гавелом, спілкувалася із Збігневом Бжезинським, космонавтом Юрієм Батуріним та обідала в одному ресторанчику в Роттердамі з Джонні Деппом, розумієш, що таємнича в радянські часи рубрика "За кордоном", так само і закордонні глянцеві персонажі можуть стати часткою твого життя».

 
«Сьогодні ситуація щодо сучасної української літератури мені видається набагато крутішою. Хоча я можу мати ілюзії, бо перебуваю всередині літературного процесу. Письменництво – це можливість ковтнути свободи. Зрештою, література стала частиною мене. Це не монотонна праця, тому вона не настільки виснажлива. Так, це часом важко. І водночас містить у собі задоволення наближене до фізичного».
 
«Сьогодні я розумію, яка крута штука використовувати секс, скандал, смерть, коли намагаєшся донести серйозні теми. Адже в ці три “С” можна запакувати буквально все. Наприклад, говорити про домашнє насильство. Пригадую історію, яка збудила нездоровий інтерес, як наречена в день весілля повісилася на груші. Це трагедія. Але тоді мало хто говорив, чому домашнє насильство призвело до катастрофи і як важливо, щоб це не повторювалося більше в жодній родині».
 
«Ти або пишеш, або ні. Важливо, наскільки тебе чіпляє мова, слово, історії. У світі вистачає письменників та письменниць з юридичною освітою, деякі з них успішно поєднують обидві професії. Наприклад, шанований мною Бернгард Шлінк».
 
«Телебачення для мене – це нова справа, а нове завжди дуже цікаве. Мені подобається, що в мене щось виходить, подобається вчитися, я дуже люблю розповідати у своїй програмі про талановитих людей, говорити про культуру. Я дуже рада можливості, що мені дав Бог – чи хто там цим розпоряджається, – розповідати про письменників, художників, про театр...».
 
«Три етапи життя для людини: спочатку воно крокує повільно, потім пришвидшується, а потім летить реактивним літаком. Принаймні кожна людина, як мені здається, відчуває ці зміни темпу».
 
«Цінність навіть у брутальній полеміці в тому, що тебе видно, тебе чути. Це можливість сказати важливі речі. І це можливість навіть не переконати опонента чи опонентку, а достукатися до тих, хто є слухачами і слухачками. Перетягнути когось з нейтральної смуги на свою територію».


Далі буде.
 т
Фото https://marieclaire.ua/uk/obshhestvo/bookshelfy-larisa-denisenko-pismennitsya-pravozahisnitsya
https://zmina.info/articles/pravozahisna_terapijia_5_korotkih_istorij_vid_larisi_denisenko-2/
 
Джерела:
Денисенко, Лариса. Відлуння: від загиблого діда до померлого: роман / Л. Денисенко. – Харків : Клуб Сімейного Дозвіля, 2012. – 320 с.
Денисенко, Лариса. Ліза та Цюця П. / Л. Денисенко. – Київ Грані-Т, 2007. – 112 с. – (Сучасна дитяча проза).
Денисенко, Лариса Володимирівна. Нова стара баба: [повісті] / Л. Денисенко; авт. передм. Т. Трофименко. – Харків : Кн. Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2013. – 272 с.: іл.
Денисенко, Лариса. Про Анжеліну Ісадору Дункан, Максима Рильського, Ігора Стравінського, Астрід Ліндгрен, Джонні Хрістофера Деппа ІІ / Лариса Денисенко. – Київ: Грані-Т, 2008. – 128 с. – (Життя видатних дітей).
Денисенко, Лариса. Танці в масках: роман / Л. Денисенко. – Київ: Нора-Друк, 2006. – 212 с. – (Сер. ПК (Популярні Книжки)).
Денисенко, Лариса. Усміхаки. Все, що треба знати про собак / Л. Денисенко. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. – 123 с.
Денисенко, Лариса. Майя та її мами / Л. Денисенко ; худож. М. Фоя. – Київ: Видавництво, 2017. – 64 с.: кольор. іл.
Денисенко, Лариса. Я і Конституція / Л. Денисенко [та ін.] ; худож. Ж. Олійник. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. – 88 с.: іл.
***
https://pen.org.ua/shhodennyky-pro-vijnu-larysa-denysenko
https://web.archive.org/web/20070928142703/http://larysa.com.ua/content/view/12/26/
https://web.archive.org/web/20080929005825/http://life.pravda.com.ua/columns/47fca8474b75c/
https://tomorrowslawyer.org/expert/larisa-denisenko/
https://womenua.today/en/projects/larysa-denysenko/
https://coollib.net/a/36879
https://marieclaire.ua/uk/obshhestvo/bookshelfy-larisa-denisenko-pismennitsya-pravozahisnitsya
https://zmina.info/articles/pravozahisna_terapijia_5_korotkih_istorij_vid_larisi_denisenko-2/
https://wz.lviv.ua/interview/174208-larysa-denysenko-ya-ne-vidpochyvaiu-ia-zminiuiu-typ-roboty
https://zn.ua/ukr/SOCIUM/larisa_denisenko_korporatsiya_idiotiv_e_skriz.html




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут







 

Немає коментарів:

Дописати коментар