Сторінки

четвер, 29 серпня 2024 р.

Що читають бібліотекарі

Кузнєцова, Євгенія. Спитайте Мієчку : роман / Є. Кузнєцова. Львів : Вид-во Старого Лева, 2021. 268 с.

 

Євгенія Кузнєцова відома як перекладачка та авторка нонфікшену. «Спитайте Мієчку» стала першою художньою книжкою авторки і потрапила в короткий список «Книги року BBC-2021». Також книга отримала спеціальну відзнаку від журі Премії Європейського Союзу з літератури.
Якщо Вам хочеться перепочити, в певному сенсі сховатися від шаленого тиску реальності життя, ця книга саме те! Ця оповідь дуже лагідно пригорне, надихне та залишить теплий післясмак.
Мієчка та Лілічка беруть паузу від бурхливого життя та на літо повертаються у дім дитинства, до бабусі Теї (Теодори). Кожна незабаром має ухвалити доленосне рішення, на яке у жодної нема ні сил, ні особливого бажання. Тому дівчата вирішили заховатися від світу в будинку-прихистку бабусі Теї. Всім нам хотілося б мати такий собі острів, на якому можна сховатися від буревію життя. «Життя не завжди можна жити, часом треба від нього сховатись». Для героїнь книги будинок бабусі – саме такий острів. Згодом до них приєднаються їхня мати Марія та їхня кузина, «амбітна і вагітна» Марта.
Тут ми зустрічаємо господиню дому, бабусю Теодору. Їй 96 і вона любить свого рудого кота і дівчаток, навіть якщо їм вже давно не 3, не 5 і навіть не 16, береже родинний будинок і цілком дає собі раду. До неї повсякчас можна приїхати, вона завжди буде тобі рада, вислухає. А отже, дитинство в героїнь ще не зовсім скінчилося. Вони виросли, вивчилися, хтось вже має дітей але завжди мають можливість повернутися «додому».
Жіноча комуна на віддалі від шуму та турбот міста поповнюється іншими героями. На порозі помешкання з’являються люди з колишнього, теперішнього і майбутнього життя. Жіночий світ описаний так щиро і просто самими жінками. Чотири покоління зі своїми проблемами, труднощами та переживаннями.
Завершується історія тим, що всі роз’їжджаються, бо ж літо скінчилось. А поки воно було – був і розмірений сільський побут, розмови про буденне та заповітне, страждання за чоловіками й дітьми, вирощування гарбузів і вирішення долі яблуневого саду. Нічого особливого.
Але книжка має дивовижний ефект занурення. Усі, хто хоч раз їздив на літо до бабусі у село, згадають своє дитинство. А стосунки між жінками такі близькі й такі типові, що багато хто проасоціює себе з тією чи іншою особою. Тут немає особливих драм, час тече своїм плином, і стається все те, що неминуче має статися. Словом, – книга про життя. Можливо, дещо ідеалізовано. Особливо приємно зануритись в цю атмосферу влітку. Заховатись в цей будинок з ожиною, хмелем, гарбузами і яблуневим садом.
Мова оповіді дуже соковита, легка, пересипана подекуди чудовим гумором. Історію прочитала за день і відчуваю, що з часом ще повернуся. Для мене особисто – це дуже тепла і затишна історія. Бо завжди варто пам'ятати, що близькі та рідні і час, проведений із ними, – це найважливіше.
 

Олена Швіндіна, головна бібліотекарка відділу періодики




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар