Сторінки

вівторок, 20 серпня 2024 р.

Вулиці нашого міста

Адріан Кащенко – творець історичних оповідань про національних героїв

 

У Дніпрі один із трьох провулків Давидова, розташованих в Індустріальному районі міста був перейменований на вулицю Адріана Кащенка.
Адріан Кащенко – український письменник, автор численних прозових творів про героїчну минувшину Запорозької Січі.
Адріан Феофанович з’явився на світ 19 вересня 1858 року в багатодітній родині (п’ятеро хлопців і четверо дівчат) Феофана Кащенка. Генеалогія їхнього роду походить від запорозьких козаків. Дитинство хлопчини минало на хуторі Веселий Лукашівської волості Олександрівського повіту Катеринославської губернії (нині в Запорізькій області). Феофан Гаврилович був поміщиком, щоправда небагатим, але це дозволило його дітям отримати ґрунтовну освіту.
У 1867 році Адріан вступив до гімназії, проте провчився там всього три роки, а тоді перевівся до юнкерського училища. Військової кар’єри не зробив, на відміну від найстаршого брата, який дослужився до генерала. Декілька років Адріан прослужив офіцером, а тоді перейшов на залізничну службу. Щоправда, працював він там контролером у поїздах.
У той період Кащенко одружився, купив невеличку хатку. Зі своїх скромних заробітків допомагав старим батькам. По смерті мами в 1888 році забрав батька до себе й доглядав його до кінця життя. Єдиною розрадою та втіхою, яких так прагла його тонка душа, було письменство. Він виливав на папір всі свої переживання.
Період із 1917 до 1919 року став найпліднішим періодом творчості письменника. У цей час вийшло друком чимало його праць. Але не від того, що він тоді найбільше писав, ні. Кащенко всі роки творив, не покладаючи рук, просто його твори маже не друкувалися. Низку праць заборонила цензура.


Тільки з 1917-го, коли в Катеринославі він заснував Українське видавництво, яке згодом отримала його ім’я, письменник зміг оприлюднити свої старі та нові твори. Адріан Феофанович віддавав всього себе роботі, днями й ночами займався видавничими справами, писав нові опуси. Йому так хотілося надолужити згаяне, немов поспішав, передчуваючи біду. І вона таки трапилася – його видавництво згоріло. Моральне та фізичне виснаження підкосило здоров’я письменника, із 1919 року він був прикутий до ліжка. Помер Адріан Кащенко 16 березня 1921-го.
Своїм нащадкам письменник залишив не так мало. Його творчий дебют відбувся 1883 року. Свого часу Кащенко співпрацював з «Просвітою», відкрив книгозбірню, організовував вечори пам’яті Кобзаря, підтримував дружні зв’язки з Оленою Пчілкою та Панасом Мирним. Найпопулярнішими творами Адріана Феофановича стали історичні твори: «Запорозька слава» (1906), «На руїнах Січі» (1907), «Борці за правду», «Під Корсунем», «Над Кодацьким порогом (про гетьмана Івана Сулиму)» (усі – 1913), «З Дніпра на Дунай» (1914), «Гетьман Сагайдачний» (1915), «Мандрівка на пороги» (1916), «Кость Гордієнко-Головко – останній лицар Запорожжя» (1917), «Зруйноване гніздо» (1919). Також писав вірші та п’єси.
За часів СРСР усі твори А. Кащенка заборонили й вилучили з бібліотек. До 1989 року про нього ніхто не згадував. Після шести десятиліть Адріан Кащенко знову промовив своє слово до читача. Твори письменника перевидавалися українською діаспорою в Німеччині, Чехословаччині, Канаді та інших країнах. 29 жовтня 2008 року в межах проєкту «Події та персоналії» в Дніпропетровську (нині Дніпро) встановлено меморіальну дошку Адріанові Феофановичу Кащенку.
 

Джерела:
Василенко Н. Адріан Кащенко // Моє Придніпров’я. Календар пам’ятних дат Дніпропетровської області на 2008 рік: бібліограф. видання.– Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2007.– С. 141–147.
Харлан О. Співець славетного Запоріжжя // Моє Придніпров’я. Календар пам’ятних дат Дніпропетровської області на 2008 рік: бібліограф. видання.– Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2007.– С. 138–141.
Чабан М. Будій приспаних сердець // Вічний хрест на грудях землі: Худож.-документ. нариси.– Дніпропетровськ: УкВ ІМА-прес, 1993.– С. 32–38.
Чабан М. Доба спалила й пропекла // З любові і муки... / Ф. Білецький, М. Нечай, І. Шаповал та ін.– Дніпропетровськ: Дніпро, 1994.– С. 72–75.
Чабан М. Кащенко А.Ф. // Діячі Січеславської «Просвіти» (1905–1921): Біобібліограф. словник. Близько 670 імен.– Дніпропетровськ: ІМА-прес, 2002.– С. 232–241: фот.
Чабан М. Андріан Кащенко // Птахи з гнізда Придніпров'я.– Дніпропетровськ: Дніпрокнига, 2005.– С. 329–339.
Чемерис В. Таємниця Андріана Кащенка // З любові і муки... / Ф. Білецький, М. Нечай, І. Шаповал та ін.– Дніпропетровськ: Дніпро, 1994.– С. 39–48.
***

Андріан Кащенко // Бористен.– 2013.– № 9.– С. 21–22.



Відеоподкаст за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=d178XDgtyYw




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут



 

Немає коментарів:

Дописати коментар