Сторінки

понеділок, 29 липня 2024 р.

Територія особистості

Тіна Тернер. Танець життя
(завершення)

 
Ервіна Баха вона вперше зустріла в аеропорту Дюссельдорфа, вірніше, він зустрів її. Менеджер співачки попросить Ервіна відвезти її до готелю.
«Він тоді був молодший… йому було тридцять… симпатичне обличчя… я подумала, звідти ти взявся такий. Він насправді був красунчик, в мене серце забилося, руки тряслися…».
Йому подобалось відчувати її поруч, він зовсім не нервувався в присутності зіркової підопічної. Дізнавшись, що подобається їй, одразу приїхав до Еншвіла. Тіні він здавався незвичним, якимось затишним, скромним...
«Мені потрібна була любов, мені потрібно було любити когось… ми одружились через 27 років після першої зустрічі… це кохання…». З`ясувалось, що з її твердження «Who needs a heart, when a heart can be broken?» є кому посперечатись. Чуємо від Ервіна: «…ми обидва так допомагаємо один одному… це як удар струму він й досі є, навіть коли я не з нею дві-три години… я це відчуваю… це відчуття досі зі мною… в моєму серці і мені від цього так тепло…». Вони будуть разом майже сорок років.
Ненависть до Айка зникла, вона зрозуміла, що він був просто хворою людиною та, по-суті, допоміг їй почати знову, досягти успіху, зустріти справжнє кохання. «Можливо добре, що я його зустріла… не знаю… боляче згадувати ті часи, але в якийсь момент починаєш прощати… прощати означає відпускати… не триматися за образи, бо страждаєш від цього лише ти… і страждаєш, не пробачивши, бо думаєш про це знову і знову… а навіщо?...».
Під час світового турне 1988 року шоу в Ріо-де-Жанейро з альбомом Break Every Rule Тернер потрапила до Книги рекордів Гіннесса як співачка, яка мала найбільшу аудиторію, як сольна виконавиця, на концерти якої було придбано 180 000 квитків, перевершивши рекорд Френка Сінатри 1980 року.
Вона входить до списку «100 найбільших артистів усіх часів» за версією журналу Rolling Stone, посідаючи 63-тє місце. Одна з небагатьох, хто двічі внесений до Зали слави рок-н-ролу: у 1991 році як частина дуету з Айком Тернером, у 2021 – як сольна співачка.
Тіна Тернер була володаркою восьми премій «Греммі». Свою першу «Греммі» отримала разом із Айком Тернером у 1971 році за «Proud Mary», а першу за сольну роботу – в 1985 році за «What’s Love Got To With It». Вона була удостоєна двох премій MTV Music Awards, зірок в Алеї слави Голлівуду, премії в номінаціях «Легенда» World Music Awards і безлічі інших нагород. За всі ці роки співачка продала 180 мільйонів екземплярів платівок і дисків  по всьому світу.
На початку 2000-х вона поступово відійшла від активного світського життя та оголосила про завершення кар'єри. Тіна відмовилась від американського громадянства, бо не хотіла згадок про тяжке дитинство, расову сегрегацію, непростий перший період. З Ервіном Бахом, за якого вона вийшла заміж у 2013 році, вона оселяється у Швейцарії. Запуск шоу  «ТІНА: М'юзикл Тіни Тернер» у 2018 році став свідченням, що нічого не завершено і її чекають та люблять. Тріумф енергії, таланту, життя.
У 2020 році співачка взяла участь у документальному фільмі «Тіна», який відверто розповідає про її життя. Вона хотіла прояснити свою історію остаточно, щоб не було чого приховувати. Це був її спосіб попрощатися з шанувальниками й остаточний кінець життя. Що вона пережила в останні роки, як зазначає сама: «дев`яти життів не вистачить, щоб пережити все це…». Вона прощалася з прихильниками та близькими так само гідно, як жила.
Тіна Тернер пішла з життя 24 травня 2023 року у віці 83 років у Швейцарії. «Libération», «Le Figaro», «Le Parisien» виходять із сумними заголовками. Колеги називають її жінкою-воїном, чудовою подругою, талановитою артисткою, незамінною, неймовірною, яка проклала шлях колежанкам в рок-музиці й темношкірим, і білим, найвеличнішою артисткою всіх часів, іконою соула і ритм-блюзу, безсмертною. Згадають її іскрометне повернення в 2009, коли в 2000 здавалось, що все завершено. Але її поява на шпильках і неповторний танець вдовж рампи, яскраво та переконливо довів інше.
Організатор турів співачки Джекі Ломбар згадає 1999-й, Версаль, трибуну біля Швейцарського ставка. Злива, земля просила, vip-персони стояли у багнюці, а Тіна все ще хотіла співати під дощем перед спорожнілою трибуною.
У кожному рядку прощальних публікацій звучатиме цитата з її хіта «Tina Turner The Best», платівки з яким розійшлися в 1988 шестимільйонним тиражем.
Вам знайоме відчуття, коли опиняєшся на гребені хвилі високо-високо, і лише від тебе залежить чи втримаєшся, чи впадеш? Тіна це довела стовідсотково.
Її переповнювала всеохоплююча любов до сцени, публіки, музики, свободи. Це була  її constans. 
   Частинку себе по всьому світові їй подарували мільйони  людей. Поруч із особистим щастям це теж було довгоочікуваним щирим  коханням від свідків танцю життя. Танцю на ім`я Тіна Тернер.

Олена Ємельянова

 

Фото: https://revistamomentos.co/tag/anna-mae-bullock-nombre-de-pila-de-tina-turner/
 
Джерела:
https://knizhnik.org/tina-terner/moja-istorija-ljubvi/1
https://www.terve.fi/artikkelit/tina-turner
https://michaelcavacini.com/2023/05/24/remembering-tina-turner-the-queen-of-rock-roll/
https://www.mundoclasico.com/articulo/39261/El-reino-de-Anna-Mae-Bullock-Tina-Tuner-1939-2023#google_vignette
https://e-maribor.si/umrla-tina-turner-anna-mae-bullock/


Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар