Сторінки

четвер, 25 липня 2024 р.

Що читають бібліотекарі

Гуменюк Надія. Енна. Дорога до себе / Н. П. Гуменюк. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2023. – 366 с.

 Надія Гуменюк – відома українська письменниця, що працює у жанрах поезії, художньої прози – як дорослої, так і дитячої – а до того ж журналістики і публіцистики, є членкинею Національної спілки письменників України, а також лауреаткою багатьох престижних літературних премій.
Серед її нових робіт на світ вийшла покет-книга «Енна. Дорога до себе». Надія Гуменюк написала пронизливий драматичний твір, в якому фантазії та паралельна реальність органічно переплітаються зі загадковим минулим. Роман із перших сторінок вразив мене внутрішньою сюжетною боротьбою. Це – розповідь про дівчину, яка мимоволі стала піддослідним «матеріалом» химерного лікаря-науковця.
«Енна. Дорога до себе» – це глибока філософська сповідь про дві сторони душі кожного з нас. Іноді ми хочемо розпочати все з чистого аркуша, витискуючи з пам’яті неприємні спогади та зосереджуючись на кращих сподіваннях. Чи є це остаточно правильним рішенням? Шлейф минулого все одно тягнеться за нами слідом і відбивається на нашій подальшій долі.
Енна, головна героїня, – молода дівчина, чиє життя от-от починає розкриватися повнотою юнацької енергії. Майбутнє нуртує яскравими перспективами. Здавалося б, до цього майбутнього тільки рукою подати, – й історія Енни була б такою, про яку могли зняти черговий голлівудський фільм і якій позаздрили б мільйони. Шалене кохання, улюблена справа, маленькі пригоди і невичерпна удача. Проте цій оповіді судилося стати видатною зовсім з інших причин. Енна потрапляє в автомобільну катастрофу, в якій їй вдається вціліти. От тільки життя дівчини вже ніколи не зможе повернутися назад: діагноз – посттравматична амнезія. Так обертається проти героїні її ж удача. Тепер вона вчилася жити по-новому, у повністю незнайомому і чужому світі, серед оточення, до якого не відчувала жодних емоцій. В її душі залишилися лише страх перед майбутнім і відчай. Лише у снах головна героїня книги пригадувала уривки свого минулого.
Роман Надії Гуменюк зворушує магізмом протистоянь. Йдеться і про боротьбу головної героїні за своє спокійне минуле життя, і про вміння долати ворожі замисли власних недругів.
Випадок Енни вчить, що ворог може підступно ховатися в особі того, кому змушений довіряти навіть більше, ніж самому собі, – у лікареві. Навіщо йому здалося і без того покалічене життя нещасної дівчини? Який його жорстокий план і яку лукаву підлість він готує для своєї пацієнтки? Доля дає їй шанс зібрати свою пам’ять по шматочках, мов розгублені пазли. І знайти справжню себе.
Дуже цікаве закінчення роману. Енна завмерла перед порогом своєї хати і вважає, що вона недаремно сюди приїхала: «Адже це моя хата! Вона – перша і остання ланка в тому складному колі, яке зробило моє життя. Без повернення до неї щось важливе так й не відбулося, не вийшло, не склалося. Тепер можна рухатися далі».
Цей роман буде цікаво читати тим, хто скучив за пригодницькими й динамічними сюжетами з витонченим психологізмом, візерунками життєвих доль, цілим феєрверком інтриг та особистих таємниць.

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно технічного відділу



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар