Сторінки

понеділок, 17 квітня 2023 р.

На долоні історії

 Jerome Klapka Jerome: «I can see the humorous side of things and enjoy the fun when it comes; but look where I will, there seems to me always more sadness than joy in life»

 Його згадують одразу, коли починають вишукувати в себе неіснуючі хвороби або неіснуючі приводи для хвилювання. А ще, коли збираються подорожувати з давніми друзями. А ще, коли посміхаються. І, коли ну дуже хочеться почитати справжню англійську літературу. Першочерговість бажань будь-яка.
Британський незрівнянний письменник-гуморист, журналіст і драматург. Один із найбільш читаних авторів англомовного світу кінця XIX сторіччя. Комізм і гумор – легкі, сонячні, добрі. Вони про найпростіші життєві ситуації, в яких ми опиняємось щодня. Якщо помічаємо.
У житті він скоріше був сумним і розсудливим, і ми дійсно доволі мало знаємо про справжнього Джерома. Ви ніколи не замислювалися, чому, наприклад, неможливо знайти фото, де він усміхається, ніби і не є автором легкої веселої історії?  
Можливо, справа в меланхолії та задумливості? Зростав Джером серед бідноти Лондона, яка ненавиділа хлопчика за його джентльменське виховання, всіляко намагаючись залякати та принизити. Але це, як кажуть, «верхівка айсберга». Погляньте, які щемливо пронизливі спогади дитинства містять його англомовні мемуари «My Life and Times»: «Я пам'ятаю, як вони (батьки) застеляли мені ліжко на підлозі. І розмови мого батька та матері, коли вони сиділи по обидва боки від каміну, змішалися з моїми снами».
До речі, всі його твори є автобіографічними, тому й лишаються в історії літератури як неповторні авторські зразки та й досі привертають читацьку увагу.
Але про все поступово.
Джером Клапка Джером з'явився на світ у невеличкому містечку графства Стаффордшир – Уолсол (англ. Staffordshire – Walsall), в центральній частині Англії. Батько його угорець Джером Клеп мав фах архітектора, але займався всім потроху – сільським господарством, видобутком каміння в Девонширі, володів вугільною шахтою, а також проповідував, хоча духовного сану не мав. Кількість парафіян, яких збирав, завжди була велика та вдячна.
Матінка Джерома – Маргарита Джонс – була донькою успішного повіреного Суонсі. Вона принесла значне придане, яке Джером і вклав у вугільну шахту. Родовід її брав початок від героїчних валлійських нонконформістів, тому Марго ніколи не втрачала віри, незважаючи на постійні невдачі в сімейних справах і роки суцільного безгрошів'я. Жінка завжди була віддана дітям і чоловікові та не називала його інакше як «дорогий», а передчасна смерть молодшого брата Джека – Мілтона зробила її ще уважнішою та терплячішою до всього, що відбувалося. «Серед усіх їхніх бід одна хороша річ, здається, залишилася моїм батькові й матері: їхня любов одне до одного», – згадував Джером.
Щодо другого імені четвертої дитини в родині – «Клапка». Його пов'язують з історією генерала Джорджа Клапки – молодого героя угорської війни 1849 року. Начебто, військовий емігрував з Угорщини та деякий час жив у Джеромів. Наскільки цей факт є реальністю – питання. Більшість дослідників все ж схиляються до думки, що історія ця вигадана самим письменником, і справа лише в благозвучності.
І ще про ім'я нашого героя: «В дитинстві мене називали Лютер не тому, що це було моє ім’я, а щоб відрізняти мене від мого батька, чиє християнське ім’я також було Ієронім».

Далі буде. 

Олена Ємельянова,
завідувачка сектору соціокультурних проєктів 
та зовнішніх зв'язків

 Фото: https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

Джерела:

Джером, Клапка Джером. Втроем на четырех колесах [Текст] / К. Д. Джером. - М. : Эй-Ди-Лтд, 1994. - 400 с.

Джером, Клапка Джером (1859-1927). Досужие мысли досужего человека [Текст]. Как мы писали роман / К. Д. Джером. - М. : Правда, 1983. - 384 с.

Джером, Джером Клапка. Троє у човні, якщо не рахувати собаки [Текст] : повість / Д. К. Джером ; пер. з англ. М. Лівін. - К. : КНИГОЛАВ, 2018. - 172 с. - (Золота полиця).

Джером, Клапка Джером. Юмористические рассказы [Текст] = Sketches. Изд. 3-е / Адаптация, комментарий и словарь С.А. Крейнес и С.С. Толстого. - М. : Высшая школа, 1963. - 79 с.

https://gutenberg.ca/ebooks/jeromejk-mylife/jeromejk-mylife-00-h-dir/jeromejk-mylife-00-h.html

https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

https://es.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/


 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар