Сторінки

пʼятниця, 14 квітня 2023 р.

На долоні історії

Іван Федоров (Федорόвич). Людина Європи (завершення)

 Іншим відомим виданням Івана Федорόвича був буквар, або перше друковане керівництво у Східній Европі для навчання дітей. І ця першість незаперечна. Видання принесло славу, але не принесло грошей. Книги продавалися повільно, Федоров не міг сплатити борги. В 1578 році на прохання князя Василя Острозького друкар перебрався до міста Острога де видав новий Псалтир і Завіт та першу повну слов`янську Біблію, яка отримала назву Острозька. Біблія вийшла занадто великою понад 600 сторінок. Спеціально для неї друкар виробляє мініатюрні літери. Також у цей час, він займався розробкою та виготовленням  зброї, зокрема, гармат.
    До Львова Іван Федорόвич повернувся у 1582 році, але відновити друкарню не вдалося – вона перейшла у власність Львівського Успенського братства. В 1581 році вийшло останнє видання, також було видано Хронологію.
    З Василем Острозьким сталася в Федорόвича сварка. Він прихопив із собою 120 екземплярів недодрукованої Біблії та мріяв завершити роботу за власний кошт. Але князь наклав арешт на майно непокірного майстра. Заснувавши чотири друкарні, наш герой перебував у нескінченних злиднях і постійних судових позовах за борги.
    Вмирає легендарний друкар від хвороби та голоду, не завершивши головної справи життя. Ченці зробили це самотужки, завершивши видання Першої  друкованої старослов`янської Біблії на 1256 сторінок уже після його смерті. Головна святиня східних слов`ян побачила світ, і за нею правили служби більше трьох століть.
    Помирає Федорόвич саме у передмісті Львова. «Друкар книг перед тим не бачених», – називають його нащадки. Ховають майстра на цвинтарі Монастиря святого Онуфрія, який невдовзі стає Музеєм мистецтва давньої української книги.
    Через певний час український мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв, академік Української академії мистецтв Борис Возницький знайшов на території монастиря кладку двох поховань. Вчені кафедри Вроцлавського університету виявили в рештках тіл свінець, олово та кадмій і зробили висновок – це Іван Федорόвич і його син Іван Друкаревич. Нащадок майстра теж помер у злиднях в ямі боржника. В грудні 2014 року відбулося перепоховання обох.
    Спадкоємцем справ Івана Федорόвича стала друкарня Львівського братства, яка перетворила Львів на освітницький і культурний центр Європи. Багато людей завдяки друкарській справі отримали масовий доступ до освіти.
    «Як апостол хвалиться горем, горе спричиняє терпіння, терпіння надію, а надія не обмане». Вслухаймося та наслідуймо слова великої людини.

Фото: https://dyvys.info/2021/02/26/drukar-u-vygnanni-yak-ivan-fedorov- zasnuvav-pershu-ukrayinsku-drukarnyu-u-lvovi/

Джерела:

Ісаєвич, Ярослав Дмитрович. Першодрукар Іван Федоров і виникнення друкарства на Україні [Текст] / Я. Д. Ісаєвич. – Київ: Вища школа, 1975. – 151 с.
Кацпржак, Евгения Ивановна. Первопечатник Иван Федоров [Текст] / Е. И. Кацпржак. – М.: Книга, 1964. – 96 с.
Огієнко, Іван Іванович. Історія українського друкарства [Текст] / І. І. Огієнко. – [Перевид. 1925 р., Львів, в друкарні Наук. т-ва ім. Шевченка]. – Київ: Либідь, 1994. – 448 с. – (Пам'ятки історичної думки України).
Першодрукар Іван Федоров та його послідовники на Україні (ХVІ – перша половина ХVІІ ст.) [Текст] : зб. документів / Голов. архів. управл. при Раді Міністрів УРСР, Центр. держ. іст. архів УРСР у м. Львові ; упоряд.: Я. Д. Ісаєвич, О. А. Купчинський, О. Я. Мацюк. – Київ: Наукова думка, 1975. – 341 с.
https://www.radiosvoboda.org/a/26751177.html




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар