Сторінки

вівторок, 11 квітня 2023 р.

На долоні історії

Іван Федоров (Федорόвич).

           Людина Європи (продовження)

 У 1572 році Іван Федорόвич переїздить до Львова, де створює власну друкарню у Монастирі святого Онуфрія. Містяни самі зібрали кошти для друкування львівського видання «Апостола» 1574 року. Допомогу першодрукар отримує переважно від незаможних людей і представників духовенства. Вони безкоштовно надають майстрові житло та багато позичають. Саме у славетному місті Лева, а не у Москві або за кордоном допомогли Федорову в його видавничій справі. Серед нововведень «Апостола» 1574 року вирізані додаткові гравюри зі зображенням євангеліста Луки й орнаментальним знаком Львова та самого друкаря. Львівський «Апостол» було надруковано до тисячі екземплярів, з яких на сьогодні збереглося понад вісімдесят.
Іван Федорόвич наближує правопис до загальноприйнятого в Україні, істотно доповнюючи вступну частину та збагачуючи орнаментику, а, головне, – наприкінці замість офіційної післямови дає опис «як відбулася друкарня сія», що, по суті, є мемуарно-публіцистичним твором. Друкар розповідає про вірність високому покликанню служити людству та церкві. Має він і друкарську марку: герб Львова плюс свій особистий герб.
Львів для Федорова дійсно стає богоспасенним містом. Федоров, або Федорόвич так він підписує свої видання. Також він є автором навчального посібника із граматики старослов’янської мови, котрий став найстарішим друкованим підручником у Східній  Європі.
До речі, дослідники вважають, що книжки у Львові друкували ще за сто років до видання «Апостола». Мова про друкарню міщанина Степана Дропана, яку він пізніше подарував монастирю. А польський король Казимир V підтвердив її існування власним привілеєм в 1469 році.
Федоров і сам писав про те, що поновив друкарство: «Друкованіє занедбалое обновил». Тобто, попередників своїх визнавав.
 

Фото: https://dyvys.info/2021/02/26/drukar-u-vygnanni-yak-ivan-fedorov-zasnuvav-pershu-ukrayinsku-drukarnyu-u-lvovi/

 

Джерела:
Ісаєвич, Ярослав Дмитрович. Першодрукар Іван Федоров і виникнення друкарства на Україні [Текст] / Я. Д. Ісаєвич. – Київ: Вища школа, 1975. – 151 с.
Кацпржак, Евгения Ивановна. Первопечатник Иван Федоров [Текст] / Е. И. Кацпржак. – М.: Книга, 1964. – 96 с.
Огієнко, Іван Іванович. Історія українського друкарства [Текст] / І. І. Огієнко. – [Перевид. 1925 р., Львів, в друкарні Наук. т-ва ім. Шевченка]. – Київ: Либідь, 1994. – 448 с. – (Пам'ятки історичної думки України).
Першодрукар Іван Федоров та його послідовники на Україні (ХVІ – перша половина ХVІІ ст.) [Текст] : зб. документів / Голов. архів. управл. при Раді Міністрів УРСР, Центр. держ. іст. архів УРСР у м. Львові ; упоряд.: Я. Д. Ісаєвич, О. А. Купчинський, О. Я. Мацюк. – Київ: Наукова думка, 1975. – 341


 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар