Сторінки

вівторок, 25 квітня 2023 р.

На долоні історії

Джером Клапка Джером:

 «Мені невідомо, що я гуморист» (продовження)

 

Через три роки Джером одружується. Обраницю Елізабет Мерісс він називав нерозсудною ірландкою. Після смерті юриста  Андерсона Роузома, який підтримував його прагнення в юридичному навчанні, він «спалює всі зайві човни» та цілковито присвячує себе літературі. Дружина його стовідсотково підтримує.
«Троє у човні, якщо не рахувати собаки», – написав я в Челсі-Гарденс, піднявшись на дев’яносто сім сходинок. Але вид був того вартий», – з притаманною іронією зазначає автор.
Медовий місяць подружжя проводить у подорожі Темзою і деякі дослідники саме це вважають приводом для написання повісті. Це так, як і те, що якось у Стретфордському потягу Джером зустрів трьох джентельменів, які захоплено розповідали про нещодавню власну подорож тією ж рікою. Він заплющив очі та слухав. З попутниками був собака печінкового кольору, схожий на представника якоїсь китайської породи. Здогадались? Так, східний портрет у подальшому не завадив йому стати Монморансі. До речі, в дитинстві Джером мав безліч домашніх тварин: дитинча водяного щура, білку, кота, але собаку – ніколи. Вже пізніше в нього з'явився двійник відомого пухнастого героя.
Отже, фантазувати та вигадувати було майже непотрібно, лише записувати та згадувати, що бачив.   Джордж і Гарріс мали прототипів.
Спочатку Джером не збирався писати смішної книжки та запевняв, що йому невідомо, що він гуморист. «Я ніколи не був у цьому впевнений. У середні віки я, напевно, мав би проповідувати й спалити себе чи повісити. Мало бути «жартівливе полегшення».
Єдина розбіжність із редактором при написанні та підготовці твору до друку пов'язана із назвою – редактор протестував, Джером – наполягав.

«Троє у човні, якщо не рахувати собаки» була надрукована в 1889 році. Шалений успіх, популярність. Після виходу повісті Джером, без перебільшення, стає знаменитим. Можна було зустріти історика, богослова, члена світського товариства, які сміялися, безупинно переповідаючи один одному епізоди пригод трьох друзів у човні.
По всьому світові було продано нечуваний тираж – більше мільйона екземплярів. В Америці повість навіть видавали піратським шляхом, заробивши повз автора шалені гроші. Театральні діячі та киномитці не оминули твір увагою: численні кіно- і телефільми, радіопостановки, п'єси, навіть мюзикл – все підкорилося улюбленій шанувальниками історії.
Критика ж, напевно, за повної відсутності почуття гумору, знову була невдоволена. Доходило до звинувачень, що Британська імперія опинилася в небезпеці, а представники церкви викривали Джерома як злочинця. «В Англії, серед усіх країн світу, гумор в новому одязі прийняли за незнайомця», – пише наш герой. Журналісти «Панч», до того ж, відчули в творі підступну спробу запровадити подібний гумор до національної літератури, а це ж справжнісенький скандал. J Відтоді, що би Джером не писав, в ту ж секунду отримував ярлик «новий гуморист». Але були й ті, хто оцінив по-справжньому фахово та зацікавлено, серед них Френсіс Ґріббл. «Нехай благословить його Бог, – писав Джером. – Він похвалив мене – перший, за ним й інші…».
Наступного року після виходу «Троє у човні...» було збільшено кількість зареєстрованих на Темзі човнів на п'ятдесят відсотків. Повість ще виявилася й одним із прикладів геніального promotion.

Далі буде.

 

Олена Ємельянова,
завідувачка сектору соціокультурних проєктів та зовнішніх зв'язків
Фото: https://www.jeromekjerome.com/photos/photo-gallery/

 

Джерела:

Джером, Клапка Джером. Втроем на четырех колесах [Текст] / К. Д. Джером. - М. : Эй-Ди-Лтд, 1994. - 400 с. 

Джером, Клапка Джером (1859-1927). Досужие мысли досужего человека [Текст]. Как мы писали роман / К. Д. Джером. - М. : Правда, 1983. - 384 с.

 Джером, Джером Клапка. Троє у човні, якщо не рахувати собаки [Текст] : повість / Д. К. Джером ; пер. з англ. М. Лівін. - К. : КНИГОЛАВ, 2018. - 172 с. - (Золота полиця).

Джером, Клапка Джером. Юмористические рассказы [Текст] = Sketches. Изд. 3-е / Адаптация, комментарий и словарь С.А. Крейнес и С.С. Толстого. - М. : Высшая школа, 1963. - 79 с.

 https://gutenberg.ca/ebooks/jeromejk-mylife/jeromejk-mylife-00-h-dir/jeromejk-mylife-00-h.html

 https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

 https://es.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

 https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/



 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар