Сторінки

середа, 5 квітня 2023 р.

Досліджуємо історію

Друге володіння Лазаря Глоби: фруктовий сад та озеро (продовження)

 Оскільки на перших планах Катеринослава друге володіння Лазаря Глоби вже має розміри, майже аналогічні сучасному парку, то, вірогідно, його розвиток зайняв не один десяток років. Базуючись на цьому, можна припустити, що датою виникнення другого володіння Глоби є 1760–1770-ті роки.

Відомості про початкову історію другого володіння Глоби подає запорозький козак Микита Корж у своїй відомій «Усній оповіді»:

«А через те, що мій товариш, вже згаданий Глоба, був дуже охочий до садівництва, то зайняв ще невеличку ділянку для саду неподалік од нас, біля озера, вгору по Дніпру, де нині фабрики. Засадивши садом ту місцину, зайняв ще таку ж площу і, розвівши дивовижний сад, помер там же у глибокій старості й похований у саду. А жив на світі більше ста літ. Нині на тому самому місці також казенний сад, і досі видніється над його могилою кам'яний стовп замість пам'ятника».

Параметри другого володіння Лазаря Глоби добре простежуються за картографічними джерелами. На перших планах Катеринослава 1780-х років показано межі цієї ділянки. Це територія у сучасних межах: проспект Яворницького – вулиця Фабра – вулиця Старокозацька – вулиця Шмідта. Основна частина володіння являла собою фруктовий сад. Планування ділянки показане лише схематично – ряди дерев. Друге володіння Глоби мало у плані форму неправильного прямокутника: завдовжки – до 1040 метрів, завширшки – до 440 метрів, загальною площею – до 46 гектарів. Чітко позначені контури маєтку, ймовірно, обгородженого з усіх боків.

На планах показано в центрі володіння значних розмірів водоймище неправильної близької до овалу форми. Привертає увагу, що форма озера істотно відрізняється від сучасної. Сучасне озеро має більш видовжену форму із західного боку. Можна припустити, що збільшення площі та зміна форми озера відбулися внаслідок відомої акції 1885 року, коли туди спустили воду з Болотної (Озерної) площі, на місці якої в тому ж році було засновано Центральний ринок «Озерка».

(Далі буде)

Максим Кавун, кандидат історичних наук

Фото: Другий сад Лазаря Глоби на генплані Катеринослава 1786 року.

Джерело: https://gorod.dp.ua/news/209554

 


 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар