Сторінки

пʼятниця, 28 квітня 2023 р.

На долоні історії

Джером Клапка Джером: 

«Я все гадаю, що це може бути»

(продовження)

 

«Здобувши успіх як гуморист, я відразу став серйозним. У мене якийсь перелом у мозку, я, мабуть, не можу з цим впоратися», – напише Джером після приголомшливого успіху історії про човен та собаку.
Він бере паузу в жанрі, але не припиняє писати про те, що його стосувалось особисто, та про людей, яких знав і любив. Йшлося про п'єси. Своєрідне дежавю, яке вже виникало на початку його дебютного успіху, коли після «На сцені та поза нею», з'являються «Ліниві думки…». Хоча, спираючись на власний досвід, Джером справедливо та розчаровано зазначав, що публіка доволі неуважна до драматургів. З сумним гумором він наводив приклад, як одна поважна дама зверталася до нього з проханням щось написати для театру, в той час, коли на сцені з успіхом йшло вже п'ять вистав за його п'єсами.
Він був захоплений ідеєю перетворити відповідний Клуб на Театр драматургів, щоб  творити разом і переносити результат на сцену єдиною командою. Його спогади про написання кожної п'єси, акторів і колег по театральному цеху – окремі маленькі яскраві нотатки, такі ж неперевершені як жанрова проза.
У 1892 році Джером К. Джером очолює журнал «Ледар» (англ. The Idler). Претендентом на посаду був також і Редьярд Кіплінг, але редактором став саме наш герой. Йшлося про щомісячне ілюстроване сатиричне видання для чоловіків.
Він починає влаштовувати «літературні п'ятниці», куди запрошує провідних авторів, літераторів, художників, вчених, всіляко розширюючи жанровий зміст і наповнення журналу. Саме завдяки Джерому справжню популярність та славу отримали тоді ще мало відомі Бернард Шоу, Артур Конан Дойл, Вільям Джейкобс, Томас Гарді, Герберт Веллс.
Кожен спогад Джерома про цих та інших особистостей візуально та детально досконалий, сповнений цікавих точних подробиць. У декількох реченнях або словах він максимально розкриває сутність талановитих  сучасників, яким присвячені томи досліджень. Наприклад, про Джейкобса: «чудово чесний», про Шоу – «не позбавлений ніжності», а про Конан Дойла – «приголомшливий трудівник». Відмінні характеристики, ніби з іншого ракурсу життя.
У 1893 році Джером заснував журнал «Today». Через шість років він іде з посади після програшу в суді за наклеп за позовом багатого промисловця Самсона Фокса (Samson Fox). Йшлося про виготовлення побутового газу з води.
З великим болем він згадує про те, що сталося. Джером насправді був захоплений редакторською справою, чутливим до всього нового. Він сам розкривався не лише як автор, редактор, менеджер, а й відзеркалював можливості та втілення інших.
«Я завжди мріяв бути редактором. Моя мама подарувала мені письмовий стіл на шостий день народження, і я почав створювати газету в партнерстві з моєю тітонькою Фана. На кожній стороні голови вона носила по три завитки у вигляді штопора. Вона знімала їх, перш ніж нахилитися над столом, щоб щось  написати. Мамі сподобався наш перший номер. "Я впевнена, що він мав стати проповідником", – сказала вона моєму батькові. Він погодився, зазначив, що газета стане новою кафедрою.
Я все ще гадаю, що це може бути».

 Олена Ємельянова,
завідувачка сектору соціокультурних проєктів та зовнішніх зв'язків

Джерела:

         Джером, Клапка Джером. Втроем на четырех колесах [Текст] / К. Д. Джером. - М. : Эй-Ди-Лтд, 1994. - 400 с.

 Джером, Клапка Джером (1859-1927). Досужие мысли досужего человека [Текст]. Как мы писали роман / К. Д. Джером. - М. : Правда, 1983. - 384 с.

  Джером, Джером Клапка. Троє у човні, якщо не рахувати собаки [Текст] : повість / Д. К. Джером ; пер. з англ. М. Лівін. - К. : КНИГОЛАВ, 2018. - 172 с. - (Золота полиця).

 Джером, Клапка Джером. Юмористические рассказы [Текст] = Sketches. Изд. 3-е / Адаптация, комментарий и словарь С.А. Крейнес и С.С. Толстого. - М. : Высшая школа, 1963. - 79 с.

https://gutenberg.ca/ebooks/jeromejk-mylife/jeromejk-mylife-00-h-dir/jeromejk-mylife-00-h.html

 https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/

 https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

 https://es.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар