Сторінки

пʼятниця, 7 квітня 2023 р.

Досліджуємо історію

Загадкові споруди в маєтку Лазаря Глоби

Зберігся опис слободи Половиці від 6 серпня 1787 року, де зокрема, згадуються й володіння Лазаря Глоби:«Бывшего Воиска Запорожского войскового асаула Лазаря Глобы. Сад нагоре с фруктовыми разными деревьями, лес всякой, большой, окопаной, ниже оного по над Днепром против острова Монастирского роща всякого дерева; при кирпичном заводе сад большой с разными фруктовыми деревьями вербами и тополями».
Останній об'єкт у описі – це друге володіння Л.О. Глоби. У тексті згаданий «цегельний завод», але не зрозуміло, чи був завод заснований Л.О. Глобою й коли? В інших джерелах ніякої інформації про цегельню немає.
Цікаво, що на генеральному плані Катеринослава Клода Геруа 1786 року зображені й контури споруд у другому володінні Лазаря Глоби. Біля північно-східного кордону ділянки позначено одну споруду великих розмірів у формі літери «Г»: довжиною – до 80 метрів; шириною – до 67 метрів. Зважаючи на це, корпус мав великі розміри. Що це за споруда, досі також залишається загадкою.

 Коли помер Лазар Глоба – лишається загадкою

Історичною загадкою досі залишається й чітка дата смерті Лазаря Глоби. В історичних працях вважається, що це відбулося близько 1793 року. Точний час та обставини його смерті залишилися загадкою. За переказами, йому було понад сто років.
Відомий історик початку ХХ століття Василь Біднов поставив собі це питання. У статті 1912 року він стверджував, що не знайшов у метричних книгах Катеринослава з 1790 по 1798 записів про смерть Лазаря Глоби. Проте, найбільш імовірною датою смерті Глоби історик вважав саме 1793 рік, оскільки після цього про нього вже не було відомостей в архівах.
Відомо точно, що у 1795 р. спадкоємці Глоби – полковий старшина Чорноморського війська Михайло Глоба та дружина місцевого купця Петра Панченка – продали друге володіння сукняній фабриці – найбільшому підприємству нового Катеринослава. Тобто Лазар Глоба помер між 1787 та 1795 роком.

(Далі буде)

Максим Кавун, кандидат історичних наук

Фото: На місці другого саду Лазаря Глоби парк його імені.

Джерело: https://gorod.dp.ua/news/209554



 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар