Сторінки

понеділок, 10 квітня 2023 р.

На долоні історії

Іван Федоров (Федорόвич).

                       Людина Європи

 Місто натхнення та любові, яке ніколи не було провінційним. Місто, що пережило тридцять війн, пожеж і руйнувань. Перлина на заході України, український Париж. Його Історичний центр внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Ансамбль історичного центру є поєднанням художніх традицій Італії, Австрії, Польщі та багатьох міст східної Європи. Дві тисячі об'єктів визнані пам'ятками історії й архітектури.
Згадуючи його історію, не раз можна згадати видатних особистостей та їхні справи, що мали величезний вплив на розвиток України.
Йдеться про книжку «Апостол» Івана Федорова (Федорόвича). Справжній шедевр друкарської справи, який побачив світ саме у Львові 15 лютого 1574 року.
    Відомостей про перші роки життя друкаря, дату та місце його народження майже немає. Відомо, що це сталося на початку XVI сторіччя, та, оскільки найвизначніший період свого життя провів він у місті Лева, вважають його справжнім львів`янином.
Українські історики визначились, що рід Івана виник на теренах Великого князівства Литовського на території сучасної Білорусі. За дослідженнями геральдистів, відомо, що Федорόвичи походили з дрібної литовської (білоруської) шляхти, користувався Іван гербом Рогоза Шренява, до родоводу яких належали також Потоцькі та Богуни. Його друкарська марка повторює саме цей герб.
    Він здобув ступінь бакалавра в Ягеллонського університеті Кракова. До 1564 року займався друкарством у Полоцьку. Коли місто захопили московити, Федоров зі своїми учнями потрапив до полону, саме в такий спосіб з`явившись у Москві. За наказом Івана Грозного він створив першу друкарню. Після взяття Казанського ханства виникла потреба швидко християнізувати приєднані ісламські держави, для чого і була потрібна велика кількість богословських книжок. У 1564 році з`являється перша книга «Апостола», для того часу дуже великим тиражем у 1200 екземплярів.
    Федорόвич мав багато заздрісників і недоброзичливців, згодом його друкарню спалили. Спочатку він зі своїм учнем Петром Мстиславцем переїжджає до Заблудова на запрошенння гетьмана Ходкевича й саме там починає називати себе Іван Федорόвич. Щось на кшталт печатки – «Москвін». На деякий час це була своєрідна реклама про те, що він працював на запрошення московського царя.

Далі буде.

 Фото: https://dyvys.info/2021/02/26/drukar-u-vygnanni-yak-ivan-fedorov-zasnuvav-pershu-ukrayinsku-drukarnyu-u-lvovi/

 Джерела:

Ісаєвич, Ярослав Дмитрович. Першодрукар Іван Федоров і виникнення друкарства на Україні [Текст] / Я. Д. Ісаєвич. – Київ: Вища школа, 1975. – 151 с.
Кацпржак, Евгения Ивановна. Первопечатник Иван Федоров [Текст] / Е. И. Кацпржак. – М.: Книга, 1964. – 96 с.
Огієнко, Іван Іванович. Історія українського друкарства [Текст] / І. І. Огієнко. – [Перевид. 1925 р., Львів, в друкарні Наук. т-ва ім. Шевченка]. – Київ: Либідь, 1994. – 448 с. – (Пам'ятки історичної думки України).

Першодрукар Іван Федоров та його послідовники на Україні (ХVІ – перша половина ХVІІ ст.) [Текст] : зб. документів / Голов. архів. управл. при Раді Міністрів УРСР, Центр. держ. іст. архів УРСР у м. Львові ; упоряд.: Я. Д. Ісаєвич, О. А. Купчинський, О. Я. Мацюк. – Київ: Наукова думка, 1975. – 341 с.


 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут



Немає коментарів:

Дописати коментар