Сторінки

пʼятниця, 21 квітня 2023 р.

На долоні історії

Джером Клапка Джером. 

Шилінг, ночівля та крижана самотність

(продовження)

 Зі смертю матусі Джером відчує справжню крижану самотність та, як зазначить пізніше, незадоволення молодістю.  «У мене були друзі та родичі в Лондоні, які, я впевнений, були б добрими; але моя бідність збільшила мою сором'язливість: я боявся просити, так би мовити, не натякаючи на жалість».

 Він намагається втекти від цього стану завдяки подорожам. Якось на Різдво вирушає до Ліверпуля, де спостерігає за цікавою парою власників корчми. З публікацій у газетах наступного дня стає відомо, що чоловіка та жінку заарештовано за вбивство. Джерома не покидає думка, що мова саме про його тимчасових господарів. Сюжети та героїв він продовжує бачити всюди
Звичайно, його не надихає нудна робота і років у сімнадцять під впливом сестри він вирішує підкорити сцену, взявши  артистичний псевдонімом Гарольд Крічтон (англ. Harold Crichton).
Відмовившись від перспективи отримати посаду генерального менеджера в залізничній компанії, він заявляє керівництву, що може стати провідним актором Лондона. Якби він тоді знав, наскільки далекі ці мрії від реальності! Джером продає перстень батька і підписує контракт. Звичайно, література лишається його метою, але п'єси не виключення, тому він відкритий до сценічного досвіду.
Костюми та реквізит купують власним коштом, коли ж показують менеджеру контракт і нагадують, що потрібно платити, чують, що жоден театр в Лондоні не може собі цього дозволити. Він грав солдатів, пастухів, священників, поліцейських. Його імпровізації на сцені викликають захоплення публіки та лють режисерів. Він навчається акробатиці та майстерності танцю. Актори грають в інститутах, актових залах тощо. Їх називають «шилінг і ночівля» – така платня за їхню працю.
Джером лишається у трупі, тому що полюбляє подорожувати. Коли йому виповнилося шість, матуся подарувала йому голуба, а батько «Робінзона Крузо». Далося взнаки.
Знесилений  він  часто засинає в гримерці та на церковних папертях, «як кролячий пиріг у суботу». «…я думаю, що з мене вийшов би хороший актор. Якби я міг прожити на сміх і оплески, я б пішов далі. Я, звичайно, отримав великий досвід. Я грав усі ролі в «Гамлеті», крім Офелії…». Згодом, на сцені буде виступати його донька Ровена.
Через три роки він повертається до Лондона без копійки в кишені.
Один із друзів знаходить його в нічліжці та влаштовує на недовготривалу роботу журналіста з висвітлення роботи поліцейських і коронерів. Потім робота шкільного вчителя після отримання ступеню асистента в денній школі-інтернаті на Клепхем-роуд. Англійська мова та математика були його факультетом. Невдовзі він секретар будівельника, пакувальник, клерк соліситера.
У фірмі комісіонерів, згідно супровідних мірок, він збирає для невидимих дам замовлення суконь, чобіт, спідньої білизни. Підбирає зачіски та подарунки на день народження їхнім чоловікам. Вибирає вина й сигари для старих полковників. «Я оцінив, яка зброя їм найбільше підійде для пострілу по тигру чи по бегемотах; і зробив для них сідла на свій погляд. Це була цікава робота. Я відчував себе ніби універсальним чоловіком; і, чесно кажучи, зробив усе можливе». Неймовірний досвід для уяви, пізнання характерів і вподобань, галерея майбутніх персонажів.
Деякий час Джером К. Джером – парламентський агент, до того ж прагне пройти навчання для опанування фаху юриста. І знову скарб для майбутнього літератора – в справах сімейного повіреного стільки загадкових історій!
Увесь цей час він не припиняє писати оповідання, п'єси, нариси, але знову не помічений, та в публікаціях у більшості випадках йому відмовлено. Рукописи поверталися навіть не відкритими. Він знов і знов, за власним зізнанням, розбивав собі серце об вигадані історії та навіть ті газети, які погоджувались на друк, раптово закривалися.
Але, доля знає, коли час.

Далі буде.

Фото: https://www.jeromekjerome.com/photos/photo-gallery/


Олена Ємельянова,
завідувачка сектору соціокультурних проєктів та зовнішніх зв'язків

 Джерела:

 Джером, Клапка Джером. Втроем на четырех колесах [Текст] / К. Д. Джером. - М. : Эй-Ди-Лтд, 1994. - 400 с.

Джером, Клапка Джером (1859-1927). Досужие мысли досужего человека [Текст]. Как мы писали роман / К. Д. Джером. - М. : Правда, 1983. - 384 с.
 
Джером, Джером Клапка. Троє у човні, якщо не рахувати собаки [Текст] : повість / Д. К. Джером ; пер. з англ. М. Лівін. - К. : КНИГОЛАВ, 2018. - 172 с. - (Золота полиця).


Джером, Клапка Джером. Юмористические рассказы [Текст] = Sketches. Изд. 3-е / Адаптация, комментарий и словарь С.А. Крейнес и С.С. Толстого. - М. : Высшая школа, 1963. - 79 с.
 
https://gutenberg.ca/ebooks/jeromejk-mylife/jeromejk-mylife-00-h-dir/jeromejk-mylife-00-h.html
 
https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome
 
https://es.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome
 
https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/

 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар