Сторінки

середа, 19 квітня 2023 р.

Досліджуємо історію

«Стовп кам'яний»: коли і ким встановлений перший пам'ятник Глобі?

Уже в середині XIX століття нібито на місці поховання Лазаря Глоби встановили простий кам'яний обеліск із лаконічним написом: «Запорожцу Глобе – Основателю Сада».
Цей перший пам'ятник Глобі теж оповитий історичними таємницями. Таємниць мінімум три. По-перше, чи був цей пам'ятник встановлений саме на могилі козака? Коли саме і ким було встановлено перший пам'ятник? Нарешті, чому він являв собою обеліск, а не типовий намогильний хрест?

Спробуємо трохи відкрити ці таємниці.

Стосовно того, що памятник-обеліск Глобі позначав саме могилу, це стверджує друг і соратник Глоби, Микита Корж, у своїй «Усній оповіді», виданій 1842 року. Згадаємо: «І досі видніється над його могилою кам'яний стовп замість пам'ятника». Тобто, на сьогодні можна з великим припущенням вважати, що перший пам'ятник Лазарю Глобі було встановлено саме на місці його поховання.
Стосовно дати встановлення пам'ятника, то це відбулося також до 1842 року. Значить, він був встановлений в період, коли на місці саду Глоби було створено Катеринославський Казенний сад. Це був унікальний садово-парковий комплекс, який мав у середині XIX століття ще й статус ботанічного саду.
Казенний сад було створено під керівництвом досвідченого німецького садівника Адама Гуммеля, який обіймав посаду головного садівника з 1807 року до своєї смерті в 1848 році. На нашу думку, скоріше за все, Адам Гуммель й був ініціатором встановлення в підшефному йому саду пам'ятника засновнику цього зеленого об'єкту й, одночасно, своєму попереднику.
Принагідно зазначимо, що традиція меморіальних об'єктів – поховань садівників у створених ними парках, – досить поширена на теренах України.
Зокрема, в гігантському дендропарку в місті Тростянець знаходиться могила його опікуна – Скоропадського (дід майбутнього гетьмана України 1918 року).
У ботанічному саду ДНУ в нашому місті знаходиться могила його засновника – професора Олександра Рейнгарда, який помер 1945 року. На могилі встановлено пам'ятник – гранітне деревце з обрубаними гілками (такі пам'ятники були надзвичайно поширені в першій половині ХХ століття).

(Далі буде)

Максим Кавун, кандидат історичних наук

Фото Перший пам’ятник Лазарю Глобі. Гравюра початку ХХ ст.

Джерело: https://gorod.dp.ua/news/209554



 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар