Сторінки

вівторок, 4 квітня 2023 р.

Досліджуємо історію

Друге володіння Лазаря Глоби: фруктовий сад та озеро (продовження)

Після заснування та оформлення нагірного саду, Глоба заснував та зайнявся іншим володінням – в низинній частині, вище за течією Дніпра. Це друге володіння з часом перетворилося на другий міський парк, який в 1992 році отримав ім'я свого засновника.

Другий сад Глоби у ХІХ столітті мав назву Казенний сад, згодом був поділений на дві частини – Міський сад і Технічний сад. За радянських часів знову об'єднаний у «парк культури та відпочинку», й мав з 1939 р. ім'я Валерія Чкалова. А 1992 року, в першу річницю Незалежності України, парк перейменований на честь свого засновника.

Коли Лазар Глоба переїхав з нагірного саду та остаточно оселився в своєму другому маєтку? Це питання не має поки остаточного вирішення. Найвірогідніше, що це відбулося близько 1787 року, коли князь Потьомкін викупив «верхній» маєток Глоби на горі. Козак тоді перебрався до свого «нижнього» маєтку, де теж ріс фруктовий сад.

У багатьох краєзнавчих виданнях ця історія подана з помилкою. Можна прочитати, що друге володіння Глоби заснував тоді, коли Потьомкін змусив його поступитися нагірною ділянкою. Це не так: на перших планах Катеринослава, генплані 1786 року Клода Геруа та інших, добре видно контури обох володінь Глоби. Причому, друге володіння вже більше за розмірами, ніж нагірне.

Друге володіння Лазаря Глоби являло собою великий за розмірами фруктовий сад, який знаходився на захід від слободи Половиці, на рівнинній території у низинній придніпровській частині. Коли саме виникло друге володіння? Це питання теж поки залишається історичною загадкою.

(Далі буде)

Максим Кавун, кандидат історичних наук

Фото: Другий сад Лазаря Глоби на генплані Катеринослава 1786 року.

Джерело: https://gorod.dp.ua/news/209554




 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар