Сторінки

понеділок, 30 вересня 2024 р.

Діалоги з мистецтвом

 Дніпровській «Музі» – 50!




 
Про Муз-Богиньок, напевно, кожний знає ще з розділу шкільної програми про грецьку міфологію: були вони доньками громовержця Зевса і Мнемосіни – богині пам'яті, було їх дев’ять, і вони опікувались поезією, мистецтвом і наукою (а спробуйте згадати хто чия покровителька?), дружили з Аполоном, мешкали на вершинах гір Гелікон і Парнас…
Як не дивно, та у нашому місті «проживає» своя «Муза» – під такою назвою існує фонтан, який було споруджено у 1974 році біля театру опери та балету і урочисто відкрито 30 вересня. Проеєкт притеатральної площі з оригінальним фонтаном та зоною відпочинку належить відомому архітектору Павлу Нірінбергу.
Це був перший у Дніпрі музичний фонтан, який за допомогою кольору «відігравав» звуки. У центрі квадратної чаші встановили жіночу фігуру, котра тримала в руках театральну маску – вона символізувала одну з муз мистецтва (комедії) Талію. Автором скульптури Музи став відомий у місті скульптор Юрій Павлов. Передбачалося, що вже за рік у фонтані з’явиться ще одна муза – Мельпомена, але цього чомусь так і не сталося.
Під час відкриття фонтану Талію оточували 116 світильників, а в самому фонтані працювало 770 струменів води, які «вигравали» Перший концерт П. Чайковського для фортепіано з оркестром.
За словами фахівців, «мелодію записували на магнітофон і за допомогою звукової частоти вони перетворювалися на електричні сигнали, а після – відповідно тональності, зони звучання запалювалися різними вогниками: низький тон – фонтан підсвічувався червоним кольором, середній – зеленим, високі тони – перехожі бачили синій колір. Паралельно було чутно музику».
Відкриття фонтану стало справжньою культурною подією для мешканців міста, і невдовзі водограй увійшов до складу визначних місць. Майже усі намагались подивитись на таке диво і красу, їхали навіть з віддалених районів. Місце відпочинку одразу полюбилося – тут прогулювались глядачі до початку театральних вистав, закохані призначали побачення, молоді подружжя робили на фоні водограю весільні фото, студенти мистецьких закладів жартома звертались до Музи про допомогу під час складання іспитів…
Наприкінці 1990-х років фонтан біля театру вирішили реконструювати. Ремонт тривав кілька років, і лише 2002 роботи було завершено. Тепер у ньому працює 190 струменів із водою та переливається вона різними кольорами на шести каскадах. Для того, щоб водограй функціонував, потрібна величезна кількість води. Об’єм фонтану сягає 672 кубометри, а кожну годину в небо злітає 3,5 тони води.
Зараз обличчя нашого міста швидко змінюється, з’явилось багато креативних новітніх ідей, які втілюються в архітектурних проєктах та неймовірних арт-об’єктах. Стосовно будівлі театру опери і балету, та театральної площі, що його оточує, чутні критичні голоси : «застаріла ідея», «для новітніх часів потрібно кардинальне оновлення фасаду театру і площі», «радянський реалізм» та інші. Можливо…
Але містяни до цієї пори люблять свій фонтан «Муза» і свій театр – ДніпроОперу, якому цього року теж святкуватимемо півстолітній ювілей.
Для усіх зацікавлених радимо познайомитись з виданнями з історії мистецтва та архітектури нашого краю, які зберігаються у нашій книгозбірні.

 
Світлана Пономаренко,
провідна бібліотекарка
відділу мистецтв ДОУНБ




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 




Немає коментарів:

Дописати коментар