Сторінки

середа, 4 вересня 2024 р.

Територія особистості

Карсон МакКалерс (Lula Carson Smith). Грона звуків

 

Цікава річ. Буває, чимало знаєш про того, чи іншого автора, і він, безумовно, значущий, але твори його проминають стороною, як косий осінній дощ, не зачепивши почуттів. А буває, що незнайомий та не розтиражований загальним інтересом чи сучасністю письменник, але з перших рядків і занурення у життя, при абсолютній несхожості біографічних  вчинків і подробиць приваблює та тягне, як потужний магніт.
Її новаторський стиль був помітним навіть у жанрово-літературній вагомій компанії XX сторіччя «південна готика», поруч із Фланнері О'Коннор, Уільямом Фолкнером і Теннессі Вільямсом. Стиль цей літературознавці позначали оригінальною поетичною чутливістю, позбавленою всілякого письменницького пафосу.
Афористичність таланту безумовна, але висновки – не повчання, а немов легкі поштовхи. «Дивись, це є саме таким або так. Відчуй та за бажання спробуй зробити інакше…». Немов впевнено спонукаючи ритми серцем.  
А ще, враження таке, що вона пише та формулює твоїми словами, вмикаючи абсолютний формат читацького монодіалогу.
У назві першого роману сюжетна провокація відстороненості «Серце – самотній мисливець». Але ж мова про серце, тому це за замовчуванням є неможливим і накриває особисто, як прозріння вже поза викладеною авторкою історією.
Уродженка штату Джорджія Лула Карсон Сміт з`явилась на світ в родині годинникаря та ювеліра у місті Колумбус, куди поверталася багато разів за життя та неодмінно у своїх творах. У літературній розвідці однієї з найкращих сучасних американських романісток Елізабет МакКракен читаємо: «Відбиток великого пальця Колумбуса усюди на Лулі. Так само, як на героях її творів. Які неодмінно відчувають владу південних американських міст». Або південної готики.
Воля протесту й спротиву течії закладені у французько-гугенотській генетиці. Ім`я дісталося від бабусі по материнської лінії, дід був південним плантатором і героєм Громадянської війни у США. В родині її називали «сестра» і в «імені» цьому одночасно та, як  завжди, прокреслена спорідненість майбутніх геніїв зі світом і оточенням та відокремленість.
З десятирічного віку Карсон брала уроки гри на фортепіано у дружини підполковника Мері Такер, і матуся була впевнена, що донька неодмінно стане неперевершеною піаністкою. Але у п`ятнадцять батько купив друкарську машинку, і ця дрібниця зробила її долю. Хоча, як відомо, ані дрібниць, ані випадковостей не буває.

Олена Ємельянова
 

«A most mediocre person can be the object of a love which is wild, extravagant, and beautiful as the poison lillies of the swamp».
 
«All we can do is go around telling the truth».
 
«Але як же мертві можуть бути мертвими, якщо вони живуть у душі тих, кого покинули?».
 
«Буває така музика, яку якось незручно співати в домі, набитому людьми, – надто вже вона твоя власна».
 
«Бути героєм майже те саме, що бути великим музикантом».
 
«Вечір був свіжий, морозний. У небі стояв повний місяць в оправі з золотого сяйва».
 
«Вона підбирала грона звуків».
 
«Вони приїхали та поїхали. Поїхали і залишили мені цю тугу».
 
«Вона дуже любить музику. Цікаво, що вона там чує? Вона знає, що я глухий, але чомусь думає, що я розуміюсь у музиці».
 
«Всі ми, немов у пастці. Ми народжуємось саме такими, а не іншими, і не знаємо чому».
 
«У ньому було щось зухвале, незважаючи на всю його ввічливість, і щось загадкове. Навіть його м'якість і привітність чомусь насторожували – він нагадував кинджал в атласних піхвах».
 

Фото: https://www.historiccolumbus.com/post/carson-mccullers-the-lonely-hunter

Джерела:
МакКалерс, Карсон. Сердце – одинокий охотник: роман / К. МакКалерс ; авт. послесл. С. Майзельс. – М.: Молодая гвардия, 1969. – 318 с.
МакКалерс, Карсон. Часы без стрелок: роман / К. МакКалерс ; авт. послесл. М. Марецкая. – М. : Молодая гвардия, 1966. – 271 с.
***
https://alexjoyner.com/2021/02/19/carson-mccullers-at-104/
https://www.historiccolumbus.com/post/carson-mccullers-the-lonely-hunter
https://legacyprojectchicago.org/person/carson-mccullers
https://www.oprah.com/oprahsbookclub/carsons-literary-crowd/all
https://www.nytimes.com/2017/03/03/books/review/carson-mccullers-at-100.html
https://www.nytimes.com/2024/02/19/books/review/carson-mccullers-mary-dearborn.html
https://medium.com/@erikrittenberry/carson-mccullers-3343ab34440b
https://oxfordamerican.org/magazine/issue-117-summer-2022/hunting-the-lonely-heart?token=ffae1d2efe74731a7543b5b20e02fd0008623e64
https://quotefancy.com/carson-mccullers-quotes
https://www.livelib.ru/author/119387/quotes-karson-makkalers



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар