Сторінки

середа, 1 травня 2024 р.

Пунктир

Артур Конан Дойл. «Великий  акумулятором ідей» (завершення)

 

Артур Конан Дойл є автором історичних оповідань про лицарство XIV століття – «Білий загін» (1891), п`єси «Сер Найджел» (1906), пригод героя наполеонівської війни бригадного генерала Жерара та вченого-скептика XIX сторіччя професора Джорджа Челленджера. Наукова література також була йому підвладна, мова й про воєнні твори «Велика англо-бурська війна» (1900) і «Британська кампанія у Франції та Фландрії» (1916–1920), а також «Злочин у Конго» (1909). Брав він участь і в розслідуванні реальних карних справ. «Білий загін» вважав одним із найвдаліших своїх творів, дещо ідеалізованим описом англійського лицарства, яким він з гордістю подарував Англії другого Айвенго.
Практика військового кореспондента «Вестмінстерської газети» – теж про нього, досвід блискучого лектора, якого у 1894 році захоплено слухали студенти в США, приятелювання з Редьярдом Кіплінгом. Його п'єса «Історія Ватерлоо» була показана в Лондоні з Генрі Ірвінгом у Lyceum Theater.
Він намагався потрапити добровольцем на поле бою, коли розпочалася Перша світова: «Мені 55, але я дуже сильний і витривалий, і голос у мене дзвінкий, що може стати в нагоді на фронті». Його не взяли, і він обмежився допомогою в тилу.
Він дійсно мав добру форму  та захоплювався багатьма видами спорту: чудово грав у крикет, катався на мопеді та гірських лижах. Між 1899 та 1907 роками зіграв 10 першокласних матчів за Крикетний клуб «Мерілебон» (MCC). Був членом зіркової команда з крикету «Allahakbarries», яка проіснувала двадцять три роки: Гілберт Честертон, Джером К. Джером, Алан Мілн та інші прозаїки та поети входили до її складу.
Про те, що Конан Дойл найбільше цінував у житті, він докладно розповів у своїй автобіографії «Спогади та пригоди» (1924), а про важливість, яку мали для нього в будь які часи книги в «Через чарівні двері» (1907).
Його останні слова буди адресовані дружині Джин: «Ти чудова». Цю жінку він кохав довгі роки, коли був ще в першому шлюбі.
Архів письменник лишив чималий – двадцять величезних шухляд. У ньому справжні скарби, наприклад, листи Уїнстона Черчілля, Теодора та Франкліна Рузвельтів, англійського короля Едуарда VII. Кожен – окрема цікава історія, що завжди має продовження, бо пов`язана з «великим акумулятором ідей» Артуром Конан Дойлем.

 

«У тому й справа, що просте пояснення завжди спадає на думку в останню чергу».
 
«Чиста совість – чудове снодійне».
 
«Це велика помилка – будувати теорії, не маючи відомостей. Мимоволі почнеш спотворювати факти для теорії, замість зміни теорії для фактів».
 
«Це більш ніж можливо; це ймовірність».
 
«Емоційні якості суперечать ясним міркуванням».
 
«Якщо жінка любить чоловіка, він може прочитати її з кінця хоч «Енциклопедичний словник».
 
«Я граю заради самої гри».
 
«Я завжди дотримувався думки, що дрібниці найістотніше».
 
«Якими нікчемними здаємося ми з нашими жалюгідними амбіціями та бажаннями в порівнянні з силами, що управляють світобудовою!».
 
«Якщо факт на перший погляд суперечить всій послідовності висновків, це означає лише те, що він має якесь інше тлумачення».
 
«Я ніколи не роблю винятків. Винятки спростовують правило».

 

Фото https://www.famousauthors.org/arthur-conan-doyle

 

Джерела:
Дойл, Артур Конан. Долина страха. Шерлок Холмс и масоны-убийцы / А.К. Дойл; пер. Е. Тер-Оганян. – М.: Издательство журнала «Андрей», 1990. – 120 с. – (Коллекция неизданного романа).
Конан Дойл, А. Затерянный мир [аудио-книга] / А. Конан Дойл; пер. Н.А. Волжина. – Київ: Сідіком, 2007. – эл. опт. диск (CD-ROM)МР3-192кБіт/сек,44.1кГц. – (Искатели приключений).
Дойль, Артур Конан. Затерянный мир: отчет о недавних удивительных приключениях профессора Э. Челленджера, лорда Джона Рокстона, профессора Саммерли и репортера «Дейли-газетт» мистера Э.Д. Мелоуна: Фантастическая повесть / А.К. Дойль; Пер. с англ. Н. Волжина. – Минск: Белорусь, 1989. – 174с.
Дойл, Артур Конан. Записки о Шерлоке Холмсе: пер. с англ. / А. К. Дойл; авт. предисл. К. Чуковский; худож. Б. Власов. – Переизд. – Л.: Детская литература. Л. отд-ние, 1991. – 164 с. : ил. – (Б-ка приключений и научной фантастики: Библиотечная серия).
Дойл, Артур Конан (1859–1930). Из досье Шерлока Холмса: рассказы / А. К. Дойл. – М.: Советский писатель, 1991. – 176 с.
Дойл, Артур Конан. Перстень Тота: сборник рассказов: Детектив, приключения, тайна, мистика / А.К. Дойл. – М.: Квадрат, 1992. – 373 с.
Дойл, Артур Конан. Сэр Найджел: роман / А.К. Дойл; пер. И. Гурова, авт. предисл., авт. примеч. К. Андерсон, худож. Н. Лямин. – М.: Детская литература, 1992. – 350 с.: ил. – (Библиотека приключений и фантастики).
Дойль, Артур Конан. Собака Баскервилей. Рассказы / А.К. Дойль. – Архангельск: Северо-Западное книжное издательство, 1980. – 400 с. : ил.
Собака Баскервилей [аудио-книга] / А. Конан Дойль. – Київ: Сідіком Україна, 2007. – эл. опт. диск (CD-ROM);МР3-192кБіт/сек.,44.1кГц.
Дойл, Артур Конан. Шерлок Холмс розслідує: кн. для читання / А.К. Дойл. – Київ: Знання, 1998. – 64 p. – (Б-чка для тих, хто вивчає англійську).





Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар