Сторінки

вівторок, 7 травня 2024 р.

Пунктир

Таіс Золотковська: «Будьте уважними до світу навколо»

 

Ще з 2009 в її житті низка значущих подій – участь у Міжнародному письменницькому марафоні Національний місячник написання роману (NaNoWriMo), де Золотковська написала 50 000 слів для нової книги. В липні 2015 року вона модерує Клуб Анонімних Авторів у Харкові. Вже відбулося понад 100 засідань, учасники створили декілька романів і більше сотні оповідань, Клуб охопив її майстер-класами десятки українських міст.
У травні 2016-го завершено роман «Лінія зусилля». Два роки потому – перша дитяча ілюстрована книжка Таіс – «Ай-кім: морозиво для Лесі», невдовзі – «Чотири зуби» і нон-фікшен – «Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки». Письменниця ділиться мотиваціями розвитку таланту, шляхами вдосконалення письменницьких навичок і креативного письма. Ще один роман – «Задержпром'я» та збірка есеїв про письменство і природу «Писати як дихати». У 2019 році Таіс Золотковська відкрила письменницьку резиденцію «Дім Автора» на острові Закінтос у Греції, яку вже відвідали письменник Сергій Жадан, художник Гамлет Зіньківській, митці з України, Швейцарії, Англії, Франції, Польщі. У 2021 році виходить з друку дитяча книжка «Таємне життя Рудика», роман «Несезон» та книга есеїв / воркбук «Писати як дихати». Роман-медитація «Несезон» отримав міжнародну відзнаку на літературному конкурсі «Коронація Слова – 2021».
Таіс Золотковська, яка не припиняє життя у режимі «нон-стоп» в «Пунктирі».
 

«Я працюю у різних жанрах, тому що кожен жанр має свої інструменти, які мені потрібні. Я не планую наперед, до мене приходить історія, як от зараз, з “Червоною сукнею” і моє завдання записати історію такою, якою вона повстала переді мною. Навіть можу уявити книжку, як вона буде виглядати, які ілюстрації. Я називаю це “стримінг”, тобто думаю книжками і проєктами».
 
«Я читаю приблизно дві третини книжок англійською і порадила б почитати Джаймайку Кінкейд, Хелен Оєємі, Реймонда Карвера, Вірджинію Вулф. Завжди перечитую романи Володимира Набокова, книжки Ульфа Старка. З українських улюблена «Антена» Жадана, «Фелікс Австрія» Софії Андрухович, книжки Олексія Чупи, поезія та проза Сергія Осоки, романи Маркіяна Камиша та інші».
 
Кілька правил, порад для письменників-початківців:
 
1. Щодня піклуйтеся про свою душу. Читайте хороші книжки, дивіться стрічки.
 
2. Будьте уважними до світу навколо. Це і є наш матеріал. Помічайте деталі.
 
3. Уповільнюйтесь. Коли хочеться за один день написати роман, прислухайтесь, хто наполягає, чому. Приділяйте увагу своїм текстам.
 
4. Не поспішайте друкуватися, працюйте над якістю.
 
5. Багато читайте, вивчайте розум письменника. Як він мислить, як будує речення. Помічайте, що торкається вашої душі.
 
6. Довіряйте собі. Дозвольте собі написати ту книжку, про яку ви мрієте.
 
7. Якщо хочете стати письменником – не розмірковуйте над цим. Сідайте і пишіть.
 

Фото https://tsn.ua/interview/pishu-sercem-tais-zolotkovska-pro-vazhlivi-temi-u-noviy-povisti-chervona-suknya-moyeyi-titki-tvorchi-plani-ta-poradi-dlya-pismennikiv-1421790.html

 

Джерела:

Золотковська, Таіс. Босоніж на оливі: острівний роман / Т. Золотковська. – Чернівці: Книги-ХХІ, 2023. – 348 с.

Золотковська, Таіс. Несезон: роман-медитація / Т. Золотковська. – 2-ге вид. – Чернівці: Книги-ХХІ, 2022. – 299 с. 

Золотковська, Таіс. Писати як дихати. 62 дні творчої свободи / Т. Золотковська. – 2-ге вид. – Чернівці: Книги-ХХІ, 2022. – 302 с. ї

Золотковська, Таіс. Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки / Т. Золотковська. – Чернівці: Книги-ХХІ, 2023. – 266 с.

***

https://tsn.ua/interview/pishu-sercem-tais-zolotkovska-pro-vazhlivi-temi-u-noviy-povisti-chervona-suknya-moyeyi-titki-tvorchi-plani-ta-poradi-dlya-pismennikiv-1421790.html




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар