Сторінки

четвер, 25 жовтня 2018 р.

Що читають бібліотекарі

Достоевский, Федор Михайлович. Бесы [Текст] : роман / Ф. М. Достоевский. –  М. : АСТ : АСТ МОСКВА : ХРАНИТЕЛЬ, 2007. – 603 с.

«Якщо хочеш перемогти весь світ, переможи себе»
Ф. М. Достоєвський

 «Біси» - шостий роман Федора Михайловича Достоєвського, виданий  у  1871-1872 роках. Він   є одним з найбільш політизованих романів, написаний ним під враженням терористичного і радикального рухів в середовищі російських інтелігентів. Безпосереднім прообразом сюжету роману стала справа про вбивство студента Івана Іванова, який хотів відійти від революційних ідей. Вбивство  задумане  Сергієм Нечаєвим з метою зміцнення своєї влади в революційному терористичному гуртку.
Полеміка героїв-ідеологів продовжувала лінію, розпочату ще в романі «Злочин і покарання». «Біси» стали одним з найзначніших творів Достоєвського - романом-прогнозом або романом-попередженням.
Дія відбувається в губернському місті і в маєтку Варвари Петрівни Ставрогіної.
Її сина, Миколу Всеволодовича Ставрогіна, намагається втягнути в революційний рух син ліберала Степана Трохимовича Верховенського Петро Верховенський. Він збирає під своє крило "загадкових і романтичних" особистостей, які "співчувають" революції.
Щоб зв'язати їх воєдино, Петро задумує вбивство колишнього студента Івана Шатова, який бажає  порвати з революціонерами і донести на них владі.
Роман розкриває різноманіття персонажів, кожен з яких - не просто особистість і окремий типаж, а й окрема історія добра і зла, любові та ненависті, страждання й радості, поняття життя і смерті.
Весь роман складається з незабутніх цитат і монологів, кожен з яких залишає слід у душі і серці.
Чого тільки вартий останній лист-сповідь Миколи Ставрогіна, в якому ясно розкривається даний персонаж, або діалог Петра Верховенського, який, як чорт, намагається спокусити тодішню молодь.
Кого автор вважає бісами, хто вони такі? Чи переможе добро над злом і чим закінчиться один з найвідоміших романів Достоєвського? Це Ви можете дізнатись лише прочитавши книгу. Приємного читання!


Анна Швець, бібліотекар відділу читальних залів


Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар