Сторінки

пʼятницю, 19 жовтня 2018 р.

На долоні історії


Льюїс Керрол: «Свій серед чужих, чужий серед своїх…»

Саме так можна охарактеризувати англійця з графства Чешир. На батьківщині він був відомий,  як вчений Чарльз Латвідж (Лютвідж) Доджсон, а  усьому світові,  як письменник Льюїс Керрол – один з самих цитованих авторів не лише того часу, а й сьогодення.
Для XIX сторіччя Льюїс дійсно був незвичним, можливо тому, що  втілювалось у ньому  три постаті,  окреслені логікою, творчістю та потойбіччям. По-перше, він був видатним вченим, математиком, логіком, винахідником. Деякі банківські установи й досі працюють за його розробками. По-друге,  фотографом, художником, письменником, дияконом. І третє, так би мовити втілення -   загадковий одинак, якого ніхто насправді не знав, бо жив той  у своєму маленькому Задзеркаллі.
Чарльз Доджсон й дійсно був несхожим на інших. Можливо через свої психічні розлади, які утворились через оточуючих до нього, адже на той час до тих, хто писав лівою рукою відносились з побоюванням, вважаючи  їх дітьми Диявола. Хлопцю було дуже складно перевчатись, сприймав він це болісно і, як стверджують дослідники, саме тому в нього й почались   проблеми із здоров'ям. 
Його вважали  людиною з  відхиленнями  не дивлячись на те, що в нього були високі результати у навчанні. Не зважаючи на те, що  він став вченим і взагалі людиною з універсальними знаннями,  як технічними, так і гуманітарними. Але, з точки зору загальноприйнятих норм,  талант завжди є відхиленням. 
Через думки оточуючих, життя Льюїса з кожним роком ускладнювалось.   Кому потрібна людина набожна,  невпевнений у собі заїка з педантичністю та поганою репутацією? До речі, коли він спілкувався із дітьми, одразу вигадуючи казки, його речовий дефект зникав.  Він насправді полюбляв маленьких дівчат за їх чистоту і недоторканість. Але  ж нічого злочинного. Він просто тягнувся до проявів природнього дитячого їства .  
Це, однак, не завадило деяким дослідникам   взяти на себе сміливість  та стверджувати, що Керрол був справжнім Джеком Різником.  Мова про Річарда Уолліса   та його книгу зразка  1996 -го «Джек Потрошитель, ветреный друг».  Автор вважав,  що  таємничим вбивцею, який у 1888 році по-звірячому  полював на лондонських повій, був ... Льюїс Керролл. Зробив він свої висновки,  спираючись на виявлені у книгах Керролла анаграми. Уолліс брав кілька речень з його творінь  і складав,  з наявних в них літер, нові, які оповідали про злодіяння Доджсона, як Джека Різника.  Речення обирав довгі  і  з них,  при бажанні, кожен міг скласти текст будь-якого змісту. Отже, висновки робіть самі.
Не дивлячись на всі негаразди та непорозуміння оточюючих,  Льюїс  щиро любив життя. Любив як ніхто. І всі  нерівності  його біографії та упередженість на його адресу, не завадили, а, скоріше  за все допомогли всупереч, створити відомі та улюблені  шедеври вишуканої геніальності: «Пригоди Аліси у Дивокраї» (Alice's Adventures in Wonderland) та  продовження «Аліса в Задзеркаллі» (Through the Looking-Glass).

Все життя Чарльз Латвідж Доджсон провів один… Вічний холостяк…
Помер, нажаль,  доволі рано- у шістдесят шість,  назавжди лишивши за собою пам'ять неперевершеного автора  пригод Аліси.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter
Замовити книги можна тут 




Немає коментарів:

Дописати коментар