Сторінки

середу, 10 жовтня 2018 р.

Винахідники, віват!

Його ракетна величність

«Служить народу, быть полезным Родине – не       только долг, но и смысл жизни»

Михайло Янгель

Ракетно-космічна галузь нашої країни по праву посідає одне з провідних місць у світі. Сучасна Україна представлена на світовому ринку космічних послуг реалізованими вже відомими міжнародними продуктами – «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Єгіпетсат», «Циклон 4»,  іншими.
25 жовтня виповнюється 107 років з дня народження Михайла Кузьмича Янгеля – видатного вченого і Головного конструктора ракетно-космічної техніки, засновника і першого керівника КБ «Південне», яке сьогодні носить його ім`я.
Михайло Янгель - видатний творець бойової могутності своєї Батьківщини. Мабуть, ніхто інший з конструкторів військової техніки не зробив настільки багато і ефективно в ХХ столітті, як зробив це творець бойової ракетної техніки академік Михайло Кузьмич Янгель.
Сьогодні, в ретроспективі світових подій минулих років, чітко і беззастережно підтверджується його висока історична роль і значимість спадщини для сучасної техніки і космонавтики.
Творчий шлях видатного вченого припав на 50-70-ті роки минулого століття - складний період міжнародних відносин, час холодної війни. Головна роль в боротьбі за паритет відводилася стратегічній ракетній зброї, створення якої було новітнім і складним науково-технічним завданням державного значення. Довгостроковий мир було забезпечено, в першу чергу, завдяки створеним Михайлом Кузьмичем  стратегічними ракетам, які стали найбільш ефективним аргументом на користь мирного вирішення проблем воєнної кризи 60-х років, і теперешній космічний статус України  багато в чому базується на творчій спадщині Михайла Янгеля та його відомих соратників.
Для практичного втілення напрацьованого науково-технічного потенціалу країни час вимагав досвідченого, вмілого і творчо мислячого керівника. Цим творцем ракетної зброї  й судилося стати нашому герою.
Він сибіряк з українським корінням народився в селі Зирянова (Іркутської губернії, нині Іркутської області),  отримав блискучу освіту в МАІ і Академії авіаційної промисловості. Трудовий шлях почав помічником майстра текстильної фабрики. На час приходу в ракетобудування був вже відомим авіаціонним фахівцем з неоцененним досвідом роботи в конструкторських бюро. Конструктор, провідний інженер, заступник директора заводу на авіаційному заводі ім. Менжинського в КБ М.М. Полікарпова (1935-1944 рр.), заступник головного інженера ОКБ А.І. Мікояна (1944), провідний інженер в КБ В.М. Мясищева (1945 р.). Янгель працював в апараті Міністерства авіаційної промисловості (1946-1948 рр.), координував роботи з розвитку літакобудування. Михайло Кузьмич був начальником відділу, заступником головного конструктора С.П. Корольова; директором, головним інженером НДІ- 88 в м. Калінінград, Московської області (1950-1954), Головним конструктором ОКБ – 586 (КБ «Південне»).
Його ім'я в 1991 році присвоєно Державному конструкторському бюро «Південне». Федерації космонавтики СРСР і України заснували медаль його імені, стипендію його імені в Московському авіаційному інституті, Дніпропетровському державному університеті. Його ім'ям названі астероїд і кратер на Місяці, селище в Іркутській області, пік на Памірі, океанський суховантаж («Академік Янгель»), вулиці в Дніпрі, Москві, Байконурі. Янгелю встановлено пам'ятні погруддя в м. Желєзногорську-Ілімському (Іркутської області), Дніпрі; на космодромах Байконур і Плесецьк. Установлені меморіальні дошки на будівлях: текстільної фабрики в м.  Красноармійську (Московскої області), Московского авіаційного інституту, ЦНІІМашинобудування в м. Корольові (Московської області), ДКБ «Південне» в м. Дніпро. Михайло Кузьмич Янгель почесний житель м. Байконура і  діяльність  його високо оцінена державою: він  двічі Герой Соціалістичної праці (1959,1961), лауреат Ленінської і Державної премій.
Своє життєве кредо він висловив словами: «Служити народу, бути корисним Батьківщині - не тільки обов'язок, а й сенс життя».


    Тетяна Мищенко, завідуюча  патентно-технічного відділу





Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Facebook Twitter





Немає коментарів:

Дописати коментар