Сторінки

вівторок, 2 жовтня 2018 р.

Світ знань нових видань

Шевчук, Тетяна. Українська усна снотлумачна традиція початку XX століття (розвідки та тексти) [Текст] / Т. М. Шевчук, Я. В. Ставицька. – К.: Дуліби, 2017. – 224 с.: фот.

Хоча б одного разу у житті, кожен з нас переймався питанням тлумачення снів. 
 До вашої уваги польові записи українських традиційних снотлумачень, що були здійсненні протягом 1925-1928 років на території Волинської губернії за «Програмою збирання матеріялів до українського народного сонника» Катерини Грушевської - етносоціолога, фольклориста, етнографа, культуролога, перекладача з європейських мов, члена київського товариства "Просвіта"  у 1918 році. Катерина Михайлівна дуже багато зробила для вивчення та збереження національних традицій, була справжнім патріотом України.  Наприкінці 30-х років минулого сторіччя потрапила під жорна  репресій і померла у виправно-трудовому таборі. 
Записи, викладені у книзі,  здійснено  з ініціативи Королівського антропологічного інституту Великобританії та Ірландії (Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland ).
Частина з них у 1925 році була надіслана до Лондона, де й зберігається у рукописній колекції британського антрополога Чарльза Габріеля Селігмена. 
Збірник також мстить фольклористичні розвідки про особливості функціонування української усної снотлумачної традиції початку  XX сторіччя. Коментарі та покажчики містять традиційні різновиди снів, найпоширеніши знаки-символи,  імена носіїв снотлумачної традиції та населенні пункти, в яких вони проживали. 




 Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Facebook Twitter
 Замовити книги можна  тут

Немає коментарів:

Дописати коментар