Сторінки

пʼятницю, 12 жовтня 2018 р.

Обличчя ріднокраю

Нетлінна спадщина студента з Придніпров’я

(27 травня 1818 року у м.  Катеринославі народився Микола Дмитрович Мизко редактор «Екатеринославских губернських ведомостей», журналіст, бібліограф, літературознавець і перекладач)

Спочатку зауважимо, що віднедавна в літературі стали використовувати написання прізвища нашого видатного земляка через «і», що є транслітерацією з російської мови. Втім, для змісту статті це не є суттєвим.
Прізвище «Мизко» досить відоме сьогодні як в обласному центрі, так і в Павлоградському районі, де розташовувався родовий маєток Мизків «Карабинівка». І це не лише завдяки тому, що Дмитро Тимофійович Мизко на початку ХІХ ст. був директором народних училищ Катеринославської губернії (і відкрив за два роки близько 6-ти десятків повітових і парафіяльних училищ), а потім протягом 1805–1831 рр. був директором Катеринославської гімназії, яка випустила зі своїх стін цілу плеяду видатних діячів науки і культури, а також високих державних посадовців. І не тільки завдяки Миколі Дмитровичу Мизку, прогресивному журналісту, бібліографу, літературознавцю, перекладачу, театрознавцю. Але й тому, що у нашому місті зберігся так званий «будинок Мизка», капітальна будівля побіля Троїцького собору, яка належала Георгієві Мизку (нині – вул. Шевченківська, 59).
Ім’я Миколи Дмитровича Мизка не чуже в лавах літераторів, літературознавців, журналістів і перекладачів ХІХ ст., воно зустрічається на полях енциклопедій і часописів. Для більшості наших сучасних краян це ім’я досі губиться у натовпі «партійних і державних діячів». Тому у зв’язку з ювілеєм є нагода згадати славного земляка М.Д. Мизка, біографія якого не зовсім ординарна для провінційного дворянина ХІХ ст.
Рід М.Д. Мизка найчастіше виводять від священика з м. Борзни Чернігівської губернії, син якого Дмитро Тимофійович закінчив Київську духовну академію і розпочав цивільну службу в Катеринославі, де й зробив блискучу кар’єру. А от Д.І Яворницький, добрий знавець історичних джерел козацької доби українського народу в «Летописи Екатеринославской ученой архивной комиссии» (вип. 7) вмістив знайдені ним у джерелах відомості про рід Мизка, починаючи з ХVI ст. Не будемо зазирати у далеку історію родоводу, аби заощадити площу невеликої статті для характеристики справ визначної для нашого краю особистості.
Микола Дмитрович Мизко народився 15/27 травня 1918 р. у Катеринославі в сім’ї директора Катеринославської гімназії Д.Т. Мизка та дочки колишнього запорозького старшини й одного з меценатів спорудження Троїцького собору в Новомосковську Олександри Федорівни Легкоступ. У 4-річному віці залишився без матері. Навчався в гімназії, директором якої був його батько, а з 1831 року – Яким Якович Ковалевський, кандидат права Харківського університету, батько майбутньої очільниці Маріїнської жіночої гімназії (протягом 40 років) – Олександри Риндовської (Чернової). Зазначаємо це, аби підкреслити рівень освіти, яку надавала своїм вихованцям чоловіча гімназія, яку зі срібною медаллю у 1833 р. закінчив Микола Дмитрович Мизко. Із 7-ми випускників цього року він досяг у своєму житті найбільших успіхів.
Далі буде

Ганна Швидько, доктор історичних наук, професор кафедри історії та політичної теорії Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», заслужений діяч науки і техніки України, член правління Дніпропетровської обласної організації Національної Спілки краєзнавців України




 Більше про бібліотеку  тут
 Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар