Сторінки

четвер, 30 червня 2022 р.

Що читають бібліотекарі. Нові надходження завдяки Українському інституту книги

Кракауер, Джон. У дикій глушині [Текст] / Дж. Кракауер ; пер. з англ. К. Крапка. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. – 274 с. 

Вибираючи для читання книгу американського письменника та мандрівника Джона Кракауера «У дикій глушині», я думала, що це ще одна робінзонада. Адже «робінзонами» стають і в наш час: хто внаслідок аварії потрапляє у нетрі лісу, а хтось бажає спробувати жити первісним життям.

Але, виявилося, книга набагато складніша, можна сказати, багатошарова. Перший шар: на Алясці знайдено тіло молодика, померлого від хвороби та голоду. Перші питання, що приходять у голову, – чому його занесло в тайгу з мінімумом необхідних речей? Чому саме на Аляску, а не в менш суворі ліси? Шукаючи відповіді на ці питання, автор дослідив життя хлопця, зустрівся з людьми, які його бачили останні декілька років. Кріс Мак-Кендлесс, хлопець із забезпеченої сім’ї, успішно закінчив університет і… зник. Гроші з банківських рахунків віддав на благодійність, готівку спалив. Юнацький ідеалізм? Бажання довести батькам, що він сам у змозі заробляти? Ще один шар розслідування: ідеалами Кріса були Лев Толстой, Джек Лондон, Г.Д. Торо. Чи не за Джеком Лондоном він вибрав саме Аляску? Гроші спалив, щоб існувати поряд зі знедоленими, як вичитав у Льва Толстого?

Третій шар: автор вплітає у розповідь елементи своїх і чужих пригод у дикій природі, досвід і помилки, часом трагічні.

Тобто Кріс Мак-Кендлесс не був чимось унікальним. Що і навіщо жене чоловіків випробувати і доводити свою мужність? Кріс Мак-Кендлесс довів. Собі. Та заплатив за це життям.

Олена Захарова, головна бібліотекарка відділу документів іноземними мовами



 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар