Сторінки

вівторок, 14 червня 2022 р.

Портрет в бібліотечному інтер`єрі

Олена Вишнякова. Бібліотечна нота

Від неї лине відчуття гармонії. Коли дізнаєшся подробиці, розумієш – чому. Розповідає вона про себе вільно та просто, й за цим спокоєм кожен вчинок і крок значущості щохвилинності життя. Його окреме звучання.

Батьки Олени Олександрівни, інженери за фахом, родом із Маріуполя, в минулому співробітники Південного машинобудівного заводу ім. А.М. Макарова. Народилась вона у Дніпрі, дитиною була активною, ледве виповнилось сім рочків, нічого не кажучи батькам, пройшла конкурс і вступила до музичної школи. Піаніно в домі не було, у батька й матусі було сподівання, що захоплення швидкоплинне, але дівчинка з характером приходила до школи займатися ввечері, впевнено доводячи – це надовго, і фортепіано в домі через рік з'явилося.

Батько Олександр Титович був активним користувачем бібліотеки. Не лише як читач. Він допомагав доглядати фонд, підклеював книжки та завжди приносив додому купу літератури. Читання було не за примусом – за натхненням, лишався час і на вулицю. Самоорганізована донька з усім поралася швидко, усюди встигала.

З майбутнім, як і зі вступом до музичної школи, визначилась самостійно. Бажала бути музичним керівником у дитячому садку або викладачем музики у школі. Після восьмого класу вступала до Дніпропетровського педагогічного училища (зараз Дніпровський фаховий педагогічний коледж). З першого разу не вийшло. Ще рік навчалась, і вже наступного потрапила до омріяного закладу. Готувалась дуже серйозно, на прослуховуваннях викладачі зауважили: «Рідко хто так грає». 

Амбітних планів щодо музичної кар'єри не мала, а  більше, за власними словами, орієнтувалась на дитячий садочок, хоча вмовляли йти викладачем до школи. По закінченню рік працювала у дитячому садочку вихователем, поки не з'явилась вакансія музичного керівника. Невдовзі відкрився новий дитячий комбінат, і Олена Олександрівна дев'ятнадцять років працювала там. Вважає, що немає більш або менш обдарованих дітей, в кожній дитині є своя «родзинка», котру потрібно розгледіти та розвивати. Також навчала студентів педагогічного училища, як саме проводити профільні уроки. Десять років після комбінату викладала у загальноосвітній школі.

Бібліотека – це, звичайно, доля, яка вже була окреслена натхненною любов'ю до читання батьком. Тому, коли Олена Олександрівна у 2008 році дізналась, що до відділу наукового опрацювання документів і каталогів  Дніпропетровської обласної універсальної наукової  бібліотеки імені Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія потрібен бібліотекар – не вагалась. Перше відчуття – улюблений з дитинства запах книжок. Спочатку «доглядала» літературу клеїла, ремонтувала. Подобалось. Робочий день пролітав непомітно. У жовтні 2008 року разом із Тетяною Василівною Журко долучилась до створення Імідж-каталогу, працювали над ним три роки. Робота зі сканування не припинялась, і сьогодні Олена Олександрівна опікується створенням електронної бібліотеки «Дніпропетровщина». Сканує рідкісні та цінні книги з підсобних фондів бібліотеки для повнотекстових БД «Колекції» та «Краєзнавча», інвентарні книги, обкладинки, зміст і анотації на книги нових надходжень, виконує процеси штрих-кодування нових надходжень, технічної обробки нових видань, працює з актами на списану літературу: ставить відмітки про списані документи в імідж-каталозі, вилучає картки на списану літературу в службовому генеральному каталозі.


Щастя для неї – в родині, улюбленому синові Івані. Вважає, що максимально реалізувалась. Єдине, що би виправила, якщо би раніше прийшла до бібліотеки, обов'язково отримала б і бібліотечну освіту. А ще у вільний час полюбляє розфарбовувати картини за номерами, додаючи кожній авторського наповнення.

Ще одна «барва» додалась до її життя з початком війни – волонтерська. Смачні пиріжки для тероборонівців – те чим опікується вона та наші колеги четвертий місяць поспіль. 

Олена Олександрівна продовжує звіряти мелодію життя, з музичною гармонією нотного стану. Вслухається в нові тональності, часом резонансні, відкликається на них і відзеркалює.

Олена Ємельянова, 

завідувачка сектору соціокультурних проєктів та зовнішніх зв'язків





 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар