Сторінки

пʼятницю, 3 червня 2022 р.

«Українське вікно до японської душі»

Самураєм може бути кожний 


Людина, яка бажає стати самураєм, 

повинна бути твердо впевнена: не існує нічого такого, чого вона не змогла б зробити. 

Ямамото Цунетомо (яп. 山本 常朝)


У далекі часи в Японії жили воїни, яких називали самураями – збройні люди шляхетного походження, яких закликали на війну. Можливо, ви бачили фільми, в яких сурові чоловіки з катаною скачуть на конях і б’ються на мечах. Крім володіння культурою зброї, мали вони й знання культури в цілому, ввели в своє бойове мистецтво поняття «розум» і «духовність». 

«Бусідо», або кодекс самурайської етики, який формувався в日本 у XII–XVII століттях, включав зведення правил, рекомендацій і норм поведінки істинного воїна в суспільстві, в бою та наодинці з собою. Шлях, де відзеркалено культ чесноти, правдивості та чесності, у сучасній Японії й досі сприймають із повагою та захопленням. Вклоняючись історії, наслідують традиції пращурів.

Про подвиги самураїв складали легенди, а життя їхнє полягало у захисті рідної землі. У можливості відчути та прожити кожну мить, немов останню. Саме в цьому шлях воїна-самурая. Можна сказати, що після 24 лютого ми теж живемо, як самураї. Кожна мить нашого життя може бути останньою. Бомби, ракети та снаряди летять у мирні міста. 

Ви можете відповісти мені й матимете рацію, що в «Бусідо» та книжках про самураїв йдеться про те, що їхній шлях – це смерть. Але ж, спираючись на філософію багатьох вчень, мова й про зміни. У даному випадку, йдеться про зміну свідомості, що ми мали до 24 лютого, та народження свідомості іншої. Тому, смерть – це нове життя. Саме так. Ми вже не зможемо почуватися як раніше. Війна поставила безліч запитань, серед яких головні – хто ми насправді та навіщо живемо. 

Живіть яскраво та сильно, як самураї. Віддані люди, які в боротьбі шукали шлях до мудрості, люди з благородною поставою й поглядом. Які самі собі встановили кодекс і дотримувались його. Ціною власного життя, у тому числі.  Уособлення справжньої, а не показної сміливості. Здатності оцінити небезпеку. Самовладання. Доблесть. Вірність та відвага. 

 Кожен може служити країні й кожен, певною мірою, може стати самураєм. Зробити свій внесок у перемогу. І не важливо, чи ти солдат, що нищить ворога, чи домогосподарка або ж представник будь-якої з професій. Ви запитаєте, як домогосподарка може стати самураєм? Кожна людина, яка зберігає спокій, допомагає близьким, береже своїх діточок – є захистником України, тому що країна – це люди. Всі, хто без сумнівів і вагань віддають останнє та прискорюють час нашої перемоги в тилу та на передовій, є самураї. Життя на корисить країні – є шлях самурая.

І ще. Японію називають країною Висхідного Сонця, тому не дивно, що самураї під час битв для вдалого поєдинку враховували його положення. Сонце українських «самураїв» в їхній непереможній сутності, напевно тому їх називають Воїни Світла. 

Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!


Дмитро Масько, керівник Товариства японської культури «Fudoshinkan»


Фото Сергій Бараненко, Дніпро, серпень 2019


Джерела:

Зібалов, Артем. Енциклопедія хоробрих воїнів [Текст] / А. Зібалов ; худож. Н. В. Болдирєва. – Харків : Ранок, 2019. – 32 с. : кольор. іл. – (Інфографіка).

Масао, Кітамі. Самурай без меча. Перемагай не силою зброї, а силою розуму [Текст] / К. Масао. – Київ : Сварог, 2020. – 190 с.

Міямото, Мусасі. Книга п'яти кілець [Текст] / М. Міямото. – Київ : Арій, 2014. – 128 с. – (Антологія мудрості).

Нітобе, Інадзо. Бусідо. Душа Японії [Текст] / І. Нітобе ; пер. І. Андрущенка. – Київ : Арій, 2015. – 192 с.

Цунетомо, Ямамото. Хагакуре. Приховане в листі. Книга самурая [Текст] / Я. Цунетомо. – Київ : Арій, 2015. – 224 с. – (Антологія мудрості).




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар