Сторінки

четвер, 23 червня 2022 р.

Що читають бібліотекарі. Нові надходження завдяки Українському інституту книги

Шарр'єр, Анрі. Метелик [Текст] : розповідь, переказана Жаном-П'єром Кастельно / А. Шарр'єр ; пер. з фр. З. Борисюк. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2020. – 576 с.


«Метелик» – автобіографічний роман французького письменника Анрі Шарр'єра. Молодого, двадцятип'ятирічного злочинця, крадія і авантюриста 1933 року засудили, за підтасованими прокурором доказами, на довічну каторгу за злочин, якого він не здійснював. Метелик не збирається миритися зі своїм становищем. Жага помсти спонукає його до планування втечі вже на початку перебування у в'язниці.

Усіх засуджених морем переправляють до Французської Гвіани (острови біля Південної Америки), де вони перебувають в колонії в нелюдських умовах. Спекотний вологий клімат, комахи-паразити, тяжка праця, жорстокі тюремники. 

Тринадцять років, проведених на островах, були досить насиченими різними подіями та пригодами. За цей час Метелик зумів заслужити авторитет як серед засуджених, так і серед тюремників і адміністрації колонії. При плануванні втечі у нього завжди знаходились компаньйони, які йому допомагали або тікали разом з ним. Де він тільки не побував! На острові прокажених, у поселенні індіанців (де жив із двома дружинами), в колумбійській в'язниці тощо. Коли втікачів ловили, їх чекало жорстоке покарання у дисциплінарній в'язниці в нелюдських умовах. Тільки завдяки друзям Метеликові вдалося вижити. 

Велика жага свободи, бажання зійти зі «шляху занепаду» приводять до того, що Метелику таки вдається втекти із найжахливішого острова Диявола. На плоту, зробленому з кокосових горіхів, він потрапляє до Венесуели, країни, яка прихистила його на довгі роки. 

У 1969 році Анрі Шарр'єр повертається до Франції і привозить із собою тринадцять зошитів, де описав своє життя на колоніальних островах, численні втечі та інші історії. Книгу було надруковано, вона розійшлася мільйонними тиражами і викликала широкий резонанс у суспільстві. Через деякий час в'язниця на островах припинила своє існування.


Тетяна Сподинець, головна бібліотекарка відділу комплектування



 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  




 

Немає коментарів:

Дописати коментар