Сторінки

четвер, 28 грудня 2023 р.

Book- stories: з рук у руки

Довгоочікуваний відгук і читацькі враження в нашій рубриці від історика за фахом, профспілкового лідера області, викладача з багаторічним стажем, людини, що поєднує в собі знання з різних наук і культур – Анатолія Ялового.
Кожна книжка для нього – «окремий світ зі своїми героями, правилами та подіями, який цікаво відкривати». А ще, на його думку, «гарна книжка – це та, де є цей окремий всесвіт максимально гармонійно зображений автором».
Сьогодні, разом із Анатолієм Володимировичем, відкриваємо всесвіт українського та американського історика, нашого земляка, професора кафедри української історії в Гарвардському університеті, одного з провідних спеціалістів з історії Східної Європи Сергія Плохія.

 «Брама Європи» Сергія Плохія дуже швидко стала бестселером у нас в Україні. І це не дивно. Адже за весь період незалежності це перша спроба переглянути концепцію української історії, відійшовши від традиційної моделі опису історії нашого народу. Коли читаєш цю книгу, перша думка, що виникає – Україна завжди була частиною загальноєвропейського історичного процесу. Іноді значимою частиною, іноді – такими собі задвірками. Але, беззаперечним є той факт, що українські землі повністю переживали ті ж самі події та процеси, що і вся Європа. Принаймні так було до ХVІІІ ст., коли більша частина України опинилась під владою Російської імперії. Особливо неоціненним є вклад українців у розбудову Російської імперії, а потім і Радянського Союзу. Автор дуже добре пояснює хто такі українці, звідки вони взялись, чому ідея національної незалежної української державності пережила століття незважаючи на всі спроби її знищити, що здійснювали поляки, росіяни, Австро-Угорщина, СРСР.
Дуже рекомендую цю книгу, та і взагалі всі твори Сергія Плохія тим, хто цікавиться історією України, тим, хто шукає відповіді на проблемні питання української історії, тим, хто не згоден з міфами російської пропаганди.

голова обласного об'єднання профспілок, 
голова обласної організації Профспілки працівників культури

Джерело:
Плохій, Сергій. Брама Європи [Текст] : історія України від скіфських воєн до незалежності / С. Плохій. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 496 с. 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар