Сторінки

середу, 27 грудня 2023 р.

Діалоги з мистецтвом

Природна краса для душі й інтер’єру

 

Осінь – дивна пора року, коли природа готується до свого зимового сну, але її краса захоплює, бадьорить і надихає. Хочеться зупинити миттєвість і продовжити чарівну казку, де кожна травинка, «кожен листок – слово, кожне слово – поезія». Щедра осінь багата на подарунки, особливо для тих, хто займається творчістю. Саме восени можна зібрати до творчої скарбнички цікаві природні матеріали, підготувати їх належним чином, щоб довгими зимовими вечорами було заняття для умілих рук і небайдужих сердець.
Ця сторінка віртуального журналу присвячується флористиці. Що це таке, хто такі флористи, як опанувати рідкісне мистецтво?

Флористика – це різновид декоративно-ужиткового мистецтва та дизайну, який проявляється у створенні флористичних робіт – букетів, композицій, панно, колажів із різноманітних природних матеріалів: квітів, листків, трав, ягід, плодів, горіхів, насінин, які можуть бути живими, сухими, або навіть, консервованими. Флористика – це ціла наука з різноманітними видами, напрямками, техніками. Своєю історією цей різновид мистецтва сягає ще в античні часи. Рослинні орнаменти відомі на фресках доби Київської Русі десятого століття, зустрічаються у сюжетах старовинних гобеленів. Давньою традицією стало прикрашати під склом ікони штучними букетиками квітів. Згодом у моду ввійшло святкове вбрання букетами та гірляндами адміністративних приміщень, бенкетних зал. Виникає потреба у фахівцях «тонкого квітучого» мистецтва.
Професія флориста сформувалась лише на початку ХХ століття і є доволі складною як у творчій складовій, так і в технічному виконанні. Потрібно вміти передати якусь ідею, або тему за допомогою мови рослин, враховуючи особливості приміщення, освітлення, модних тенденцій. Палітра для втілення ідей майже не обмежена: флористичні букети та віночки, композиції у посуді, флористичний живопис, весільна флористика та інші види.

У сучасному світі цінується креативний, «камерний» підхід у дизайні інтер’єрів, в оформленні куточків відпочинку і релакційних зон. Природні матеріали, з якими люблять працювати і використовують модні дизайнери, завжди мають вигляд розкішний, стильний і сучасний!
Напевно, не кожен може стати флористом високого класу, але при великому бажанні оволодіти творчими навичками, створити витвір своїми руками, опанувати «прийоми» домашнього дизайнера цілком можливо! Для наполегливих радимо видання із фонду нашої бібліотеки: З. Кукина «Творим красоту сами», А. Назаренко «Шишкарики», «Українські обереги своїми руками», О. Линенко «Домашний дизайнер» та інші.
Наш край завжди славився творчими особистостями, майстрами з креативними ідеями. Прикладом для натхнення можуть слугувати роботи Світлани Іванченко (мозаїки із природного каменю), Людмили Коско (картини з тополиного пуху), Валентина Аболмасова (міні-архітектура із сорго), Юлії Вититнєвої (фітоживопис) та інші.

Більше читати на сторінках «Світ захоплень» і «Вернісаж
талантів» сайту нашої бібліотеки https://www.libr.dp.ua/?do=student&idm=2 , https://www.libr.dp.ua/vernisazh.html

 

Світлана Пономаренко,
провідна бібліотекарка
відділу мистецтв ДОУНБ






Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 












 

Немає коментарів:

Дописати коментар