Сторінки

понеділок, 25 грудня 2023 р.

Пунктири історії

Габрієль Гарсіа Маркес: 

«Немає ліків, які здатні вилікувати те, що може вилікувати щастя» (продовження)

Історія першого кохання письменника довжиною у все життя.
Мерседес Ракель Барча Пардо мала колумбійсько-палестинсько-єгипетську генетику, і закоханий Маркес вважав, що саме від єгиптян отримала єдина його жінка «таємничу красу нільської змії».
Батьки її часто переїжджали, але для дівчини завжди обирали найпрестижніші та найсуворіші за дисципліною католицькі школи, навчалась вона завжди на відмінно. Читання було її основним захопленням, крім біології цікавили романи та поезії.
Знакове для обох знайомство сталося в 1945 році, коли родина Мерседес перебралася в Сукре, в якому тоді жили батьки Маркеса й де дідусь дівчини відкрив чергову аптеку. «Габ» тоді навчався та навідувався до міста лише на різдвяні канікули. Зустріч сталась на танцмайданчику, це було кохання з першого погляду. Цілуючи на прощання красуні руку,  він вимовив: «Тільки зараз я зрозумів, що всі вірші, які я написав, були присвячені Вам. Будьте моєю дружиною!» і присвятив Мерседес рими під назвою «Ранковий сонет божественній школярці». Їй було тринадцять, йому – вісімнадцять. 
Після першої зустрічі, незважаючи на своє строкате особисте життя, Маркес щотижня писав Мерседес. Одружилися вони через тринадцять років, наречена на вінчання спізнилась і Маркес добряче понервував.
У шлюбі народилося два сини Гонсало і Родріго. Родріго Гарсіа став режисером, оператором, сценаристом і продюсером, призером Канського фестивалю. Одна з його режисерських робіт, фільм «Таємничий Альберт Ноббс» (2011), отримала три номінації на премію «Оскар».
На схилі віку Маркес отримає безліч хвороб. Під час роботи він викурював по три пачки цигарок на день, що й, напевно, стало причиною виникнення ракової пухлини у легенях, яку виявили наприкінці 80-х. За прогнозами лікарів, жити йому залишалось близько року, проте, після операції, лікування і відданої турботи дружини, письменник видужав. На першій після цього прес-конференції Габрієль повідомив, що більше не писатиме: «Тепер я тільки чоловік Мерседес … я належу їй повністю».
В єдиному інтерв’ю з нагоди «нобелівки» небагатослівна Мерседес Барча, зазначить лише про талант і творчість свого Габрієля, а ще про те, що дуже щаслива, бо він виконав свою жартівливу обіцянку на ній одружитися.
Бути гідною, визнаного світом митця, місія особлива. Мерседес це довела.

Далі буде.

Олена Ємельянова

«They were so close to each other that they preferred death to separation».

«Тільки смерть приходить обов'язково».

«Тільки тому, що хтось не любить тебе так, як хочеться, не означає, що він не любить тебе всією душею».

«Треба прислухатися до голосу дитини, якою ти був колись і яка існує ще десь всередині тебе. Якщо ми прислухаємося до дитини всередині нас, очі наші знову знайдуть блиск. Якщо ми не загубили зв’язку з цією дитиною, не порветься і наш зв’язок з життям».

«Хто чекає довго, той може почекати ще трішки».

«У сімейному житті значно легше уникнути катастрофи, ніж прикрих дрібниць».

«Умій цінувати того, хто без тебе не може, і не женися за тим, хто щасливий без тебе».

«У житті важливо не те, що з тобою відбувається, а те, що ти пам'ятаєш і як ти це пам'ятаєш».

«У той день, коли люди почнуть їздити у вагонах першого  класу, а книги возитимуть у товарних вагонах, настане кінець світу».

«Це велика удача в житті – знайти таку людину, щоб було приємно дивитися, цікаво слухати, захоплено розповідати, не обтяжливо мовчати, щиро сміятися, захоплено згадувати і з нетерпінням чекати наступної зустрічі».

Далі буде.
 
Фото: оhttps://ukrainky.com.ua/gabriyel-garsiya-markes-i-mersedes-barcha-sto-rokiv-kohannya/
Джерела:
Земсков, Валерий Борисович. Габриэль Гарсия Маркес [Текст] : очерк творчества / В. Б. Земсков. – М. : Художественная литература, 1986. – 224 с. : портр.
Гарсиа Маркес, Габриэль. Любовь во время чумы [Текст] : роман / Габриэль Гарсиа Маркес; Пер. с исп. Л. Синянской. – СПб. : ООО Звезда, 2000. – 505 с.
Маркес, Габриель Гарсиа (1928–). О любви и прочих бесах [Текст] = DELAMOR Y OTROS DEMONIS / Г. Г. Маркес ; пер. с исп. М. Былинкина. – М. : Астрель, 2012. – 221 с.
Гарсиа Маркес, Габриэль. Полковнику никто не пишет [Текст] : повесть: Сто лет одиночества: Роман: Пер. с исп. / Г. Гарсиа Маркес ; Послесл. В. Столбова. – М. : Художественная литература, 1989. – 431 с.
Гарсиа Маркес, Габриэль. Сто лет одиночества [Текст] : роман / Г. Гарсиа Маркес. – Л. : Лениздат, 1988. – 367 с.
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4315
https://dovidka.biz.ua/gabriel-garsiya-markes-tsikavi-fakti/



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар