Сторінки

вівторок, 12 грудня 2023 р.

Пунктири історії

 Герман Гессе: «На все треба звертати увагу, бо все можна тлумачити» (продовження)

 

Деякий час Герман допомагає батькові у видавничій діяльності, пізніше стає учнем у майстра баштових годинників і вимірювальних інструментів. Саме власник цієї майстерні стане прототипом одного з героїв роману «Гра в бісер».
Герман також працює в книгарні, багато спілкується зі студентами та професурою, вступає до Тюбінгенського університету вільним слухачем. Захоплений лекціями з історії мистецтва, літератури та богослов`я, стає дипломованим книготорговцем, багато пише. Починає з невеличких рецензій у газетах і журналах про книжкові новинки. На зборах місцевого літературного товариства читає власні вірші й оповідання. В 1899 році за власний кошт випускає том віршів і оповідань «Час після опівночі». Розуміє, що замало досвіду, переїздить до Базелю та потрапляє до букіністичної фірми «Райх». У листах до батька читаємо: «Я продаю найцінніші книги та збираюся писати твори, які ще не писав ніхто». Щодо планів, так все і сталось. У романі, який видає Гессе в 1901 році «Герман Лаушер» – образи німецьких міфів і легенд. Але він лишається майже непоміченим, хоча на той час для письменника важливий саме факт публікації. Другий роман «Петер Каменцинд» критикою було оцінено, і видавництво, схильне до молодого письменника, укладає з ним договір на паритетній основі на право випуску всіх його творів. Фішер, а пізніше його наступник Кампф стають єдиними німецькими видавцями книг Гессе, популярність якого стрімко зростає.
Герман Гессе у «Пунктирах історії».

 

«Людина не повинна бажати собі ні величі, ні щастя, ні героїзму, ні солодких плодів, – вона взагалі нічого не повинна бажати собі, нічого, крім чистого, чуйного розуму, хороброго серця, а також вірності та мудрості терпіння, щоб завдяки їм виносити і щастя, і страждання, і галас, і тишу».
 
«Любов не повинна просити [...] і не повинна вимагати, любов повинна мати силу переконатися в самій собі. Тоді не її щось вабить, а вабить вона сама».
 
«Молодість закінчується разом з егоїзмом, старість починається з життя для інших».
 
«Минуле минуло: чи було воно вдалим чи краще б його і зовсім не було, чи визнаємо ми за ним якийсь «сенс» чи не визнаємо, – все це однаково позбавлене значення».
 
«На все треба звертати увагу, бо все можна тлумачити».
 
«Навіть у твого Величного Вчителя (Будди) речі мені до вподоби більше, аніж слова: життя і діяння важливіші за його проповіді, порух руки вагоміший, аніж його судження. Велич його я вбачаю не в проповідях, не в міркуваннях, а тільки у житті, у діянні».
 
«Навичку читання сьогодні можуть придбати всі, але лише мало хто розуміє, який могутній талісман їм довірений».
 
«Навчіться серйозно ставитися до того, що заслуговує на серйозне ставлення, і сміятися з іншого!».
 
«Не треба триматися за бажання, в які ви не вірите».
 
«Немає реальності, крім тієї, яку ми носимо в собі. Більшість людей тому і живуть таким нереальним життям, що вони приймають за реальність зовнішні картини, а власному внутрішньому світу не дають слова сказати. При цьому можна бути щасливим. Але якщо ти знаєш інше, у тебе вже немає вибору, ти вже не можеш йти шляхом більшості».
 
«…про музику можна говорити тільки з людиною, яка спіткала сенс всесвіту».
 
«…Прямі існують лише в геометрії, а не в природі і не в житті».
 

Далі буде
 
 
Джерела:
Гессе, Герман (1877–1962). Гра в бісер : роман / Г. Гессе ; пер. Є. А. Попович ; пер. віршів Л. Костенко ; авт. післямов. Д. В. Затонський; авт. комент. С. Аверінцев. – Київ : Вища школа, 1983. – 349 с.
Гессе, Герман. Деміан : роман / Г. Гессе ; пер. з нім., авт. післямови І. П. Мегела. – Харків : Фоліо, 2017. – 216 с. – (Карта світу).
Гессе, Герман. Душа ребенка. Клейн и Вагнер. Последнее лето Клингзора : повести / Г. Гессе ; пер. с нем. С. Апт. – СПб. : Азбука-классика, 2004. – 214 с. – (Азбука-классика).
Гессе, Герман (1877–1962). Избранное : сборник: Пер. с нем / Г. Гессе ; сост., авт. предисл. Н. Павлова. – М. : Радуга, 1991. – 539 с. – (Библиотечная серия).
Гессе, Герман. Нарцис і Гольдмунд : роман / Г. Гессе ; пер. з нім. І. С. Андрієнко-Фрідріх ; авт. післямови І. П. Мегела. – Харків : Фоліо, 2017. – 382 с. – (Карта світу).
Гессе, Герман (1877–1962). Паломничество в Страну Востока : повесть ; Игра в бисер : роман ; Рассказы : пер. с нем. / Герман Гессе ; сост., авт. предисл. Н. С. Павлова. – М. : Радуга, 1984. – 586 с. – (Мастера современной прозы).
Гессе, Герман. Письма по кругу : художественная публицистика / Г. Гессе. – М. : Прогресс, 1987. – 395 с. : ил. – (Зарубежная художественная публицистика и документальная проза).
Гессе, Герман. Под колесами : повесть / Г. Гессе ; пер. с нем. В. Розанов ; вступ. ст. Л. Чорна. – М. : Гослитиздат, 1961. – 157 с.
Гессе, Герман. Последнее лето Клингзора : повести / Г. Гессе ; пер. с нем. С. Апт ; авт. предисл. Н. Павлова. – М. : Известия, 1986. – 192 с. – (Библиотека журнала «Иностранная литература»).
Гессе, Герман. Сіддхартха : роман / Г. Гессе ; пер. з нім. О. П. Логвиненко ; авт. післямови І. П. Мегела. – Харків : Фоліо, 2017. – 159 с. – (Карта світу).
Гессе, Герман. Степовий вовк : роман / пер. з нім. Є. Поповича. – Харків : Фоліо, 2011. – 283 с. – (Бібліотека нобелівських лауреатів).
Целлер, Бернхард. Герман Гессе сам свидетельствующий о себе и о своей жизни (с приложением фотодокументов и иллюстраций) : пер. с нем. / Б. Целлер. – [Б. м.] : Урал LTD, 1998. – 310 с. 


Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар