Сторінки

вівторок, 26 грудня 2023 р.

Пунктири історії

Габрієль Гарсіа Маркес: «Кожна мить життя – це можливість» (завершення)

У 1982 році Маркесу було присуджено Нобелівську премію з літератури: «за романи і оповідання, в яких фантазія та реалізм, поєднані у світі уяви, що віддзеркалює життя і конфлікти цілого континенту». Він став першим колумбійцем, який отримав цю премію. Маркесу її вручив король Швеції.
У 1999 році новий діагноз – ускладнена лімфома. Важкі операції в США і Мексиці, тривалий курс лікування, чутки і поголоси про здоров`я та смерть. Спершу це його дратувало, з роками сприймалося жартома.
Дізнавшись про діагноз, Маркес прийняв для себе єдине вірне рішення: «Я скоротив кількість друзів до мінімуму, відключив телефон, скасував поїздки й інші плани і почав писати день і ніч, без зупинки».
В останні роки життя до звичних болячок додалася хвороба Альцгеймера: інколи Габрієль не реагував ні на що та не впізнавав нікого, крім Мерседес. У 2006 році Гарсія Маркес оголосив, що більше не писатиме художньої літератури, і з тих пір публікував тільки мемуари. На початку березня 2014 року, в день свого народження, він з`явився перед журналістами востаннє.
У зв`язку зі смертю письменника влада Колумбії оголосила в країні триденну жалобу, а президент Хуан Мануель Сантос висловив свої співчуття в Twitter: «Тисяча років самотності та смутку через смерть найвеличнішого колумбійця всіх часів, висловлюю свою солідарність та співчуття родині».
Габрієль Гарсіа Маркес. Письменник, який вважав, що натхнення приходить тільки під час роботи. Людина, яка першим населеним пунктом в 1957 році, під час поїздки на Всесвітній фестиваль молоді та студентів у СРСР, побачила українське містечко Чоп, де провела близько п’яти годин. А ще, незважаючи на «польоти» фантазій своєї магічної літератури, він боявся подорожувати літаками. Сублімував J
Дмитро Павличко писав: «Маркеса людство не забуде. І можна сказати, що він не вмер. Він буде живішим тепер, коли до нього уже не можна буде написати листа... Але так буває завжди з великими людьми, які не є богами, але перемагають смерть, тому що у них є велика мета. У Маркеса НАПЕВНО була мета – сказати людству, ЩО воно є таке».
Протягом багатьох років щонеділі в один і той же час, в якій би країні не знаходився, Маркес телефонував матусі. Час від часу, руйнуючи слідом за ним зазначену демаркаційну лінію між реальним і фантастичним, дуже хочеться не написати листа, а саме зателефонувати Габові та почути від нього життєствердні оптимістичні поради, які підтримають, викличуть посмішку та заперечать тисячоліття самотності. З ним та без нього.  

Олена Ємельянова

 

«Час у своєму русі теж стикається з перешкодами і терпить аварії, а тому шмат часу може відколотися і надовго застрягти в якійсь кімнаті».

«Чим прозоріша мова, тим більше в ній поезії».

«Я не ношу капелюха, щоб ні перед ким його не знімати».

«Якщо у чомусь задіяна жінка, то я знаю, що все буде добре. Адже мені абсолютно ясно, що жінки керують світом».

«Якщо ви зустрінете своє справжнє кохання, воно нікуди від вас не зникне – ні через тиждень, ні через місяць, ні через рік».

«…якщо вони … і навчились чомусь, то лиш тому, що знання і мудрість приходять до нас з роками, коли вже непотрібні».

«Я люблю тебе не за те, хто ти, а за те, хто я, коли я з тобою».

«Якщо ти любиш щось – відпусти. Якщо воно твоє, воно повернеться».

 

Фото https://glamurchik.tochka.net/ua/220565-gabriel-garsia-markes-umer-posle-bolezni/
Джерела:
Земсков, Валерий Борисович. Габриэль Гарсия Маркес [Текст] : очерк творчества / В. Б. Земсков. – М. : Художественная литература, 1986. – 224 с. : портр.
Гарсиа Маркес, Габриэль. Любовь во время чумы [Текст] : роман / Габриэль Гарсиа Маркес; Пер. с исп. Л. Синянской. – СПб. : ООО Звезда, 2000. – 505 с.
Маркес, Габриель Гарсиа (1928–). О любви и прочих бесах [Текст] = DELAMOR Y OTROS DEMONIS / Г. Г. Маркес ; пер. с исп. М. Былинкина. – М. : Астрель, 2012. – 221 с.
Гарсиа Маркес, Габриэль. Полковнику никто не пишет [Текст] : повесть: Сто лет одиночества: Роман: Пер. с исп. / Г. Гарсиа Маркес ; Послесл. В. Столбова. – М. : Художественная литература, 1989. – 431 с.
Гарсиа Маркес, Габриэль. Сто лет одиночества [Текст] : роман / Г. Гарсиа Маркес. – Л. : Лениздат, 1988. – 367 с.
https://ukrainky.com.ua/gabriyel-garsiya-markes-i-mersedes-barcha-sto-rokiv-kohannya/
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4315
https://dovidka.biz.ua/gabriel-garsiya-markes-tsikavi-fakti/
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4315
https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/1651004-markes_peremig_smert_stvorivshi_nayvidatnishiy_tvir_hh_stolittya___dmitro_pavlichko_1930904.html
https://dovidka.biz






Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар