Сторінки

середу, 4 березня 2015 р.

Фемінізм у бібліотечній справі


Заглибимося в історію. Як відомо, слово «фемінізм» має багато значень: рух за рівність статей; залучення жінок до всіх галузей науки та суспільства; розуміння відмінностей між чоловічим та жіночим, і подолання цих відмінностей; жінка як категорія сама в собі. Проте, причиною виникнення даного терміну стало те, що жінка усвідомила своє самостійне існування.
Цікавий факт. Слово фемінізм створив чоловік. Французький соціаліст-утопіст Шарль Фур'є вважав, що «соціальний стан жінок є мірилом суспільного прогресу». Саме він, першим, називав феміністами прихильників жіночого рівноправ'я.
Отже, фемінізму вже більше ста років. І період його існування пов’язаний з цікавими історичні подіями. Ось, нещодавно, натрапила на історичну хроніку бібліотеки і помітила, що з 1834 по 1877 рр. її керівниками були чоловіки. І тільки починаючи з 1890 р. керівництво отримали жінки. Важко сказати, завдяки кому бібліотека стала кращою, але жінки, як і чоловіки, зробили вагомий внесок у її розвиток.
Можливо, саме це спостереження показало, що фемінізм виник недаремно і потрібно дотримуватися прав людини безвідносно статі.

Немає коментарів:

Дописати коментар