Сторінки

пʼятницю, 27 березня 2015 р.

«Ви дивитесь, але ви не помічаєте, а це велика різниця…»

Пригадали вислів? Ні? Невже хтось ще не читав? Це ж відомий вислів Шерлока Холмса – вигаданого детективного персонажа, головного героя книг англійського письменника Артура Конан Дойля. В оповіданнях детектив веде свої розслідування, використовуючи логіку. Якщо Ви знайомі з цим персонажем, то для Вас буде цікаво дізнатись, що прототипом Шерлока Холмса став відомий свого часу лікар та професор Единбурзького університету Джозеф Белл, асистентом якого і був Артур Конан Дойл. Завдяки своїй видатній спостережливості та умінню робити висновки, Белл міг легко визначити професію пацієнта, звідки він та певні подробиці з його життя. Цими рисами, а також схожою зовнішністю Конан Дойл наділив і свого персонажа.
Шерлока Холмса ми пригадали не випадково. Сьогодні виповнилось 25 років музею Шерлока Холмса, що в Лондоні. Уявіть собі, за творами Артура Конан Дойля, Шерлок Холмс і його друг доктор Ватсон жили в квартирі за адресою Бейкер-стріт, 221b у період з 1881 по 1904 рік. Під час написання цих творів такої адреси в Лондоні не існувало. Згодом, при продовженні Бейкер-стріт на північ, цей номер виявився серед номерів з 215 по 229. Його присвоїли будинку будівельного товариства Abbey National. З цієї причини протягом багатьох років Abbey National був змушений утримувати спеціального секретаря для обробки листів та іншої кореспонденції, що постійно приходить за адресою Baker street, 221b на ім'я Шерлока Холмса.
Коли ж створювали музей, то спеціально зареєстрували фірму «221b Baker Street», аби мати можливість на законних підставах повісити на «будинок Шерлока Холмса», реальний номер якого 239, відповідну табличку. Та згодом будинок таки отримав офіційну поштову адресу 221b, Baker Street, London, NW1 6XE, і кореспонденція почала надходити безпосередньо в музей.
Отже, історія створення музею дуже цікава. Виходить, ніби музею просто судилося бути за цією адресою, щоб все було по-справжньому. Ось так і оживають книжкові персонажі у реальному житті.



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар