Сторінки

вівторок, 24 березня 2015 р.

Міні-диво

Історія міні-книги веде початок від відомих першодрукарів. Завдяки одному з учнів Гутенберга світ побачив першу друковану книжку малого формату. Зміст першої друкованої книги був релігійним. Але незабаром до релігійних текстів додалися й інші. У першу чергу це була поезія.
За часів королів дуже високо цінувалися книжки малого формату. Вся європейська верхівка наслідувала своїм володарям. Маленькі книжки прикрашали золотом і діамантами, їх кріпили ланцюжками до браслетів, з них робили кулони і підвіски, їх носили для справи і як прикрасу. Стало модою серед шумного балу виймати книжку-крихітку з рукавички - і напоказ заглиблюватися в читання.
Коли винайшли метод хімічного травлення, міні-книжки все більше стали випускати без шрифту і набору. Гравірували форму кожної сторінки і тиражували книгу. Спочатку це викликало фурор. Потім мініатюрки стали буденністю. Це не єдиний епізод, коли життя перевіряло малу книжку на стійкість.
Злети і падіння популярності міні-книга витримувала не раз, і з усіх знегод виходила з блиском і аристократичною гідністю. І зараз, найчастіше, обдумуючи подарунок дорогій людині, ми заходимо в магазин, де продають книги і вибираємо міні-видання. Як бачимо, з давніх-давен повелося, що книга – найкращий подарунок.
А безкоштовно оцінити «міні-диво» можливо лише у бібліотеці, бо тут книжок видимо-невидимо, від «міні» до «мега». У ДОУНБ є затишний і багатий на дорогоцінні видання сектор рідкісних і цінних документів, де зібрано історико-культурний та науковий фонд книжкових раритетів XVII – поч. XX ст. Такі видання не залишать нікого байдужими.




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар