Сторінки

четвер, 26 березня 2015 р.

Раціонально використовуємо денне світло

Два рази на рік стрілки годинників переводяться на годину в більш ніж 100 країнах світу. Про літній час вперше заговорили ще в 1784 році. Ідею літнього часу запропонував Бенджамін Франклін, присвятивши йому окрему публікацію. Вдруге цю проблему порушив англієць Вільям Віллет. Говорили, що думка про користь зміни часу осяяла Віллета, коли він раннього літнього ранку прогулювався верхи на коні. Віллет помітив, що віконниці багатьох будинків замкнені. «Яке марнування денного світла!» — мабуть, подумав він і почав у британському парламенті кампанію за ухвалення закону про зміну часу. На превеликий жаль, його ідею втілити не вдалося. А вперше годинникову стрілку перевели у Великобританії у 1908 році. Король Едвард VII оголосив, що в його королівському маєтку Сандрінґгам (площа – 7900 га) всі переходять на літній час. Згодом король запровадив такі самі зміни у маєтках Віндзорі та Балморалі.  
В Україні переведення годинників впровадили відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 "Про порядок обчислення часу на території України. Це відбувається в останню неділю березня – на годину вперед, а в останню неділю жовтня – на годину назад. Незважаючи на те, що українці вже 19 років переводять годинники, ніяк не запам’ятовується коли вперед треба переводити вперед, а коли назад. Щоб раз і назавжди запам'ятати механізм переведення стрілок, пропонується запам'ятати правило перших літер: «НВ – навесні вперед, ВН – восени назад».  
Для чого це потрібно? Для того, щоб наблизити адміністративний час до сонячного. У цьому році перехід на літній час припадає на 29 березня. А це значить, що в ніч з 28 на 29 березня прокидаємося о 03:00 годині ночі і переводимо стрілку годинника на годину вперед. Або ж прокидаємося 29 і додаємо годину. Перехід на літній час електронно-цифрові пристрої здійснюють автоматично.
І пам’ятайте, як би Вам тяжко не було, перехід на літній час вводиться з метою раціонального використання світлого часу доби та економії електроенергії.



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар