Сторінки

середу, 22 лютого 2023 р.

Винахідники, віват!

Юний науковець Ігор Микитенко

Продовження  

Робота одинадцятикласника присвячена аналізу географії та переробного потенціалу несанкціонованих звалищ сміття в Дніпропетровському регіоні. Саме вона здобула перше місце. Юнак проаналізував, де краще побудувати сміттєпереробні заводи на Дніпропетровщині, розробив спеціальну мапу і зазначив, де встановити контейнери для сміття у рідному місті. Ігор каже, що  органічні відходи можуть приносити користь: «Харчові відходи методом бродіння перетворюються на біогаз, а інша частина стає гарними добривами. З них можна виробляти електроенергію методом спалювання, як на теплоелектростанціях. Це нині дуже актуально».

Про особливості власного проєкту Ігор розповів: «Насправді, мої роботи мають як географічний, так і технологічний напрямки, адже я створюю проєктні креслення. Географією почав серйозно цікавитися з 8-го класу, коли учитель цього предмету запропонував мені взяти участь у гуртку «Дослідження в сфері географії. І ось уже впродовж трьох років я є учасником захисту науково-дослідницьких проєктів у Малій академії наук України». Юнак також розповів, що його найбільше цікавить проблема поводження з твердими побутовими відходами. Ігор сказав: «Зазначена проблема досить актуальна в усьому світі, адже й досі лише в розвинених країнах упроваджено роздільний збір та переробку сміття. Ця тема зазначається в угоді про Асоціацію між Україною та ЄС, нам потрібно змінити своє ставлення до твердих побутових відходів. 96% їх зараз зберігається на полігонах. Але цей вид утилізації нераціональний і створює більше проблем, ніж їх розв’язання».

Юнак вважає, що органічні відходи можуть бути корисні. Так, у Європі, а саме в Австрії, Німеччині, Франції та більшості інших країн ЄС біогаз є паливом для різних потреб, починаючи від палива для громадського транспорту. Також він може слугувати сировиною для виробництва електроенергії або опалення.

Ігор Микитенко пишається своєю перемогою і говорить, що отримана перемога надала йому ще більше мотивації займатися своєю справою, адже її так високо оцінили на міжнародній та українській аренах, а отже, він на правильному шляху!

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар