Сторінки

четвер, 23 лютого 2023 р.

Що читають бібліотекарі

 Яворницький, Дмитро Іванович. Історія Запорізьких козаків: повне видання: [у 3-х т.] / Д. І. Яворницький. – Київ: ФОП Стебеляк, 2018. – 1072 с.

 Чи давно ви читали щось із праць Дмитра Яворницького? Чи взагалі знайомилися з його роботами?


Ім’я академіка Дмитра Івановича Яворницького сьогодні є одним з найвідоміших в Україні. Історик, археолог, етнограф, письменник, музеєзнавець. Один із перших, хто детально вивчив всю історію запорозького козацтва та дніпровських порогів. Вченого правомірно вважають «енциклопедистом козаччини», «Нестором» Запорозької Січі, неперевершеним збирачем пам’яток старовини. В книзі «Історія Запорізьких козаків» зібрано три томи найбільш повного дослідження історії та життя запорозького козацтва. Автор використав документи, літописи й хроніки – давньоруські, козацькі, польські. Це неперевершена за інформативність розповідь про історію Війська Запорозького від моменту створення Січі до її знищення в 1775 році.

Залюблений у козацтво, Яворницький десятки разів обійшов пішки всі землі Запорозьких Вольностей, дослідив усі Січі, кілька разів ламав руки й ноги на порогах, ледь не загинув під час розкопок кургану — і все задля того, щоб відчути та збагнути героїчний дух історії, донести її до читача. І він доносить цей дух. З кожним реченням, з кожною інформацією.

Ця фундаментальна праця читається на одному подиху. Яскраво, цікаво, легко. Завдяки скарбам, зібраних вченим, занурюєшся у цінні джерела своєї історії, культури, мови та традицій! Це книга-прикраса, книга-цінність, яка доповнюється численними літографіями, гравюрами, картинами і печатками того часу, а також картами походів та іншими замальовками.

Книга зацікавить широке коло читачів від креативної молоді до вдумливих і спостережливих людей, а також викладачів, студентів, істориків, етнографів.

Вікторія Бажкова,

провідна бібліотекарка відділу читальних залів

 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар