Сторінки

середу, 8 лютого 2023 р.

На долоні історії

 Річард де Бері. Відданий Книзі

Великий бібліофіл Середньовіччя, приятель Франческа Петрарки – Річард Рженвіл (1287–1345 роки), або Річард де Бері. Випускник Оксфорду та зберігач його університетської бібліотеки, англійський єпископ і видатний державний діяч, вихователь майбутнього англійського короля Едуарда III, власник однієї з кращих приватних бібліотек Англії – ось далеко не повний перелік сходинок його діяльності та захоплень. Невичерпна і жвава енергія Річарда майже завжди була націлена на Її Величність Книгу.

Цікавили його і старовинні рукописи та фоліанти. Де Бері відшукував їх в англійських монастирях і забирав (з дозволу короля), або віддавав переписувати. Географія його дипломатичних доручень охоплювала багато країн світу, і коли він відвідував Італію, Німеччину або Францію, у переліку його обов'язкових маршрутів завжди були книгосховища, де він придбавав книги для своєї бібліотеки.

Учасник багатьох інтриг щодо королівських престолів і любовних трикутників.

Найголовніший інтелектуальний спадок Річарда де Бері – завершена за два місяці до власної смерті знаменита книга «Philobiblon» («Любокнижжя»), що є найстарішим пам'ятником бібліофілії та першим керівництвом для бібліофілів і власників бібліотек Середньовіччя. Книгу написано латиною, і складається  вона з прологу та двадцяти глав, які мають дуже краносмовні назви. Наприклад, «Яка повинна бути розумна любов до книг», «Як треба визначати ціну при купівлі книг», «Кому належить переважно бути шанувальником книг». Присутні у виданні і настанови студентам про зберігання примірників у належному вигляді. Вони й сьогодні значимі без озирання на час і викликають добру посмішку. Автор просить не підкреслювати нігтем текст на сторінках, не писати на полях і не робити закладки з соломи. Як бачимо, студенти у всі віки поводилися майже однаково :)

Вперше «Philobiblon» було надруковано у 1473 році у Кельні. У XIX столітті книгу почали перекладати іншими мовами: в 1832 році – англійською, в 1912 –німецькою, а в 1921 – польською мовами (видання вийшло у Львові). Зараз «Philobiblon» разом із власною бібліотечною колекцією Річарда де Бері (в 1500 томів) зберігається у бібліотеці Оксфордського університету.

Щира вдячність, Річарде, за самовіддане служіння високій і почесній бібліотечній місії, яка продовжує надихати Ваших послідовників.

 Фото:https://www.ilgiornale.it/news/richard-de-bury-suo-regno-libro.html

Джерела:

Бери, Ричард. Филобиблон [Текст] = Filobiblon / Р. Бери ; ред. лат. текста, пер., прим., ввод. ст. Я. М. Боровский. – М. : Книга, 1984. – 460 с. : ил.

Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар