Сторінки

середу, 4 травня 2022 р.

Світ знань нових видань

Романюк, Павло. Євангеліє від Марії. Пролог Незалежності України / П. Романюк. – Львів: Меморіал, 2021. – 608 с. : фот.

 

У цьому виданні цікаве все, починаючі з постаті автора – відомого українського журналіста, публіциста, культуролога та громадського діяча Павла Романюка. Його вважають легендою та класиком української культурологічної публіцистики. Та й кредо Павла Васильовича настільки яскраво переконливе, що неможливо не погодитись: «Час – найдорожче. Людина щодня інша, увесь час інакше бачить, відчуває і розуміє. Це так чи інакше фіксує професійне письмо. Відповідно – Nulla dies sine linea (Ані дня без рядка, лат.) Твориш, значить існуєш».

Він пише неймовірно. Немов транспонує музику у слова. Його перша глава має підзаголовок «Фуга Гуцульщині». І ти починаєш читати та відчуваєш: «Так, дійсно фуга». Трохи незвично з першого рядка, але ти поринаєш в цю майстерність мелодії слова з повною довірою, відкривши своє серце, і ця стилістика карпатської літературної магії, в культурологічному значенні цього слова, захоплює настільки, що відірватися неможливо.

Подивіться лише на назви глав: «ГУ-ЦУ-ЛІ-Я», «Космізм ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ», «ЗОРЕСВІТ», «ЕПОХА. Етноси, столиці, особи» «ПЕЧАЛІ», «ЗОЛОТЕ РУНО»… Одразу стільки контекстів і ти немов на перехресті, й по кожному з цих літературно-розвідувальних шляхів хочеться йти не зупиняючись. Й ти – йдеш… і не помиляєшся у напрямку, тому що всі ці шляхи просочені любов'ю до України й до малої Батьківщини автора – міста Косова на Гуцульщині.

«Карпати – застиглий вулкан… розпеченої історії. Гуцули – загадка давнього минулого, яке триває досі. Самі забули, а всі пам'ятають. Феномен світоглядного універсуму Гуцульского мистецтва». Так.

Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України, здійснене за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України й Українського інституту книги.

Невдовзі у фондах ДОУНБ.




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар