Сторінки

вівторок, 10 травня 2022 р.

Винахідники, віват!

Молодь за чисту планету

Юні винахідники демонструють зовсім не дитячі здібності у створенні різноманітних новацій та нерідко дають привід для гордості. Наша Дніпропетровщина багата юними геніями.

У Дніпрі двоє учнів ліцею інформаційних технологій Тарас Яіцький і Андрій Сизько вигадали та займаються розробкою корисного приладу, який допоможе зберегти довкілля нашого краю. Хлопці назвали свій винахід – «сміттєвий шпигун». Юні екоактивісти розповідають, що за допомогою цього пристрою можна буде стежити за тим, куди насправді йдуть відсортовані відходи. Тарас і Андрій давно переймаються проблемами екології. Юні винахідники кажуть: «Вони особисто займаються сортуванням сміття, і нас завжди цікавило – чи справді це сміття перероблюється, чи справді сортується і чи насправді це все так екологічно, як стверджують компанії. Тому ми вирішили створити такий додаток, який не тільки нам би допоміг це перевірити, а й іншим користувачам. Сміття повинно бути перероблене і не забруднювати довкілля».

Юні винахідники розповіли, що їхній «сміттевий шпигун» являє собою GPS-трекер невеликого розміру, схожий на звичайну флешку. Його можна ховатися у сміття, наприклад, в якусь стару банку, щоб залишит непоміченим. Потім він відстежуватиме шлях сміття і надсилатиме усі дані.

На думку хлопців, «сміттєвий шпиг» може зацікавити екоактивістів і усіх небайдужих громадян, які хочуть бути впевненими, що віддають сміття саме на переробку, а не на якісь сміттєзвалища.  

Хлопці також розробляють розумну екомапу з пунктами прийому сміття. До найбільших із них хлопці і засилатимуть свого «шпигуна». У такий спосіб вони перевірятимуть – чи сумлінно переробляються відходи. Такі екомапи були і раніше, але користувачі критикували їх за недостовірну інформацію. Мало, що на них зазвичай відображаються вже непрацюючі пункти прийому, так ще й не зрозуміло, куди потрапляє сміття. Тому у наших підлітків принципово новий підхід, де зафіксовані лише перевірені точки, для цього вони збирають волонтерів, журналістів і екоактивістів.

Зараз дніпровські винахідники шукають партнерів і спонсорів для реалізації свого проєкту, щоб показати свою розробку на міжнародних змаганнях з робототехніки та додатків.

Тарас та Андрій – члени відомої дніпровської команди винахідників YOVI.

Сьогодні ми радіємо винахідливості юних геніїв. Хто знає, що саме у цю мить вони розмірковують над черговим важливим винаходом, який вразить, якщо не саме людство, то наше найближче оточення!

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар