Сторінки

середу, 25 травня 2022 р.

Досліджуємо історію

Портрет на дверях

Є в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І. Яворницького один експонат, який неодмінно викликає жваве зацікавлення відвідувачів: картина – не картина, двері – не двері, дерев’яна дошка з рельєфом дверей, на якій намальовано портрет запорозького козака! Що ж це насправді?

Відомо, що наприкінці 1890-х – початку 1900-х років Д.І. Яворницький жив у Москві, працював приват-доцентом у Московському університеті, товаришував з Володимиром Гіляровським, котрий, як і Дмитро Іванович, був у захваті від історії запорозького козацтва, цікавився побутом, звичаями, військовим мистецтвом запорожців.

В ці ж роки в Московському училищі живопису, ваяння та зодчества навчався нікому тоді невідомий Микола Струнніков. Уродженець м. Орла, виходець з бідної родини, Струнніков, в юнацтві продемонструвавши талант до малювання, був помічений одним з місцевих знавців мистецтва, який і допоміг йому виїхати до Москви на навчання, спочатку в художній майстерні С.І. Грибкова, а потім – художньому училищі.

Відвідуючи майстер-клас видатного художника-портретиста В. Сєрова, Струнніков уже в училищі виявив особливий хист до портретного живопису. Зокрема, в 1897 році на XX учнівській виставці він представляв «Портрет Гіляровського», а через два роки – «Портрет запорожця», для якого йому позував легендарний І.М. Піддубний – найсильніша людина у світі, українець за походженням. До речі, копія з цього портрета, виконана Струнніковим вже в Петербурзі 1907 року в трохи зміненому вигляді (стилізація під запорожця – оселедець, шаровари), була подарована Д.І. Яворницькому для Катеринославського музею, про що свідчать матеріали музейного архіву – листи, фінансові звіти тощо.

Але повернемося до 1899–1901 років, коли Струнніков у будинку Володимира Гіляровського, де художник деякий час мешкав, познайомився з Д.І. Яворницьким і підпав під його вплив, перетворившись на прихильника запорожців. Вважається, що саме Дмитро Іванович допоміг Струннікову потрапити в Академію мистецтв у Петербурзі у майстерню Іллі Юхимовича Рєпіна, з яким у Яворницького були тісні дружні довготривалі стосунки.

Далі буде. 


Валентина Бекетова, заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук, музеєзнавець, краєзнавець, геральдист




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

Немає коментарів:

Дописати коментар